4 utbildningar som ger jobb

Har du koll på vilka utbildningar som ger jobb? I den här artikeln listar vi fem utbildningar som ger dig goda jobbmöjligheter direkt efter avslutade studier.
Lärare instruerar elev som går utbildning som ger jobb.

Hur vet man vilka utbildningar som ger jobb?

Idag råder det så kallad kompetensbrist inom många yrken på arbetsmarknaden. Det innebär att företag har svårt att hitta personal med rätt kompetens för jobbet. Till exempel råder det stor kompetensbrist inom industrin där företagen har svårt att hitta kompetenta svetsare och CNC-operatörer för att för få människor utbildar sig mot dessa yrken.

Det betyder att de personer som är utbildade mot dessa yrken har mycket goda jobbmöjligheter då konkurrensen om jobben är liten. Men vilken typ av utbildning ger egentligen allra bäst förutsättningar att komma ut i jobb direkt efter studierna?

Yrkesutbildning rustar dig för arbetslivet

Om du är ute efter utbildningar som ger jobb så är yrkesutbildning ett klockrent val för dig. Många yrkesutbildningar är framtagna efter arbetsmarknadens och företagens behov. Det betyder att de ger dig precis den kompetens som efterfrågas just nu och ökar dina chanser att börja jobba direkt efter utbildningen.

Nedan följer en lista på fem utbildningar mot yrken där jobbmöjligheterna är mycket goda.

Fyra utbildningar som ger jobb

Svetsutbildning

Efterfrågan på utbildade svetsare har sprungit ifrån utbudet i Sverige vilket bland annat har sin förklaring i att yrket blivit mer avancerat och idag kräver större teoretisk kunskap än tidigare. En svetsutbildning gör dig därför attraktiv på arbetsmarknaden och ger dig stora möjligheter att få arbete direkt.

Som svetsare arbetar du inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag eller med underhålls- och reparationsarbeten vid olika industrier. Du kan till exempel arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner.

Undersköterskeutbildning

Behovet av vårdpersonal i samhället är ständigt och efterfrågan på utbildad personal inom detta yrkesområde har ökat kraftigt i dessa pandemitider. En utbildning till undersköterska ger dig således mycket stor chans att få jobb inom vården både på kort och lång sikt.

Som undersköterska arbetar du med omvårdnad av andra människor. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du jobbar, men allt som oftast arbetar du nära patienten. Undersköterskor jobbar bland annat inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar, på vårdcentraler, inom den psykiatriska vården, inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre.

CNC-utbildning

Likt svetsare är behovet av utbildade CNC-operatörer idag stort bland industriföretagen. Med tanke på att industrin hela tiden utvecklas, moderniseras och automatiseras så finns det heller inga indikationer på att behovet kommer att minska framöver. En utbildning till CNC-operatör är därför ett säkert kort för dig som vill göra karriär inom ett yrke med goda jobbutsikter såväl nu som flera år framöver.

Det är en vanlig uppfattning att ett industrijobb är smutsigt och tungt, men som CNC-operatör får du jobba inom ett yrke som är högteknologiskt. Dina arbetsuppgifter blir bland annat att övervaka maskinen och se till att detaljerna som produceras håller rätt mått och kvalitet.

Elektrikerutbildning

Utan el stannar det mesta i landet. Trots detta har elbranschen förtvivlat svårt att hitta utbildade elektriker som minst sagt är, och kommer att vara ett bra tag framöver, hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

Som elektriker jobbar du med elinstallationer, underhåll och reparationer, både tekniskt och praktiskt. En elektrikers arbetsuppgifter varierar beroende på inriktning. Med en grundläggande elutbildning i bagaget kan du till exempel jobba som distributionselektriker, installationselektriker, elmontör och mycket mer.

Våra utbildningar ger jobb

Hos Montico kan du utbilda dig inom många olika yrkesområden. Vi bedriver vuxenutbildning på flera orter.

Kolla in våra vuxenutbildningar här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!