Lärare instruerar elev som går utbildning som ger jobb.

Inspiration

4 utbildningar som ger jobb
Har du koll på vilka utbildningar som ger jobb? I den här artikeln listar vi fem utbildningar som ger dig goda jobbmöjligheter direkt efter avslutade studier.

Hur vet man vilka utbildningar som ger jobb?

Idag råder det så kallad kompetensbrist inom många yrken på arbetsmarknaden. Det innebär att företag har svårt att hitta personal med rätt kompetens för jobbet. Till exempel råder det stor kompetensbrist inom industrin där företagen har svårt att hitta kompetenta svetsare och CNC-operatörer för att för få människor utbildar sig mot dessa yrken.

Det betyder att de personer som är utbildade mot dessa yrken har mycket goda jobbmöjligheter då konkurrensen om jobben är liten. Men vilken typ av utbildning ger egentligen allra bäst förutsättningar att komma ut i jobb direkt efter studierna?

Yrkesutbildning rustar dig för arbetslivet

Om du är ute efter utbildningar som ger jobb så är yrkesutbildning ett klockrent val för dig. Många yrkesutbildningar är framtagna efter arbetsmarknadens och företagens behov. Det betyder att de ger dig precis den kompetens som efterfrågas just nu och ökar dina chanser att börja jobba direkt efter utbildningen.

Nedan följer en lista på fem utbildningar mot yrken där jobbmöjligheterna är mycket goda.

Fyra utbildningar som ger jobb

Svetsutbildning

Efterfrågan på utbildade svetsare har sprungit ifrån utbudet i Sverige vilket bland annat har sin förklaring i att yrket blivit mer avancerat och idag kräver större teoretisk kunskap än tidigare. En svetsutbildning gör dig därför attraktiv på arbetsmarknaden och ger dig stora möjligheter att få arbete direkt.

Som svetsare arbetar du inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag eller med underhålls- och reparationsarbeten vid olika industrier. Du kan till exempel arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner.

Undersköterskeutbildning

Behovet av vårdpersonal i samhället är ständigt och efterfrågan på utbildad personal inom detta yrkesområde har ökat kraftigt i dessa pandemitider. En utbildning till undersköterska ger dig således mycket stor chans att få jobb inom vården både på kort och lång sikt.

Som undersköterska arbetar du med omvårdnad av andra människor. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du jobbar, men allt som oftast arbetar du nära patienten. Undersköterskor jobbar bland annat inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar, på vårdcentraler, inom den psykiatriska vården, inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre.

CNC-utbildning

Likt svetsare är behovet av utbildade CNC-operatörer idag stort bland industriföretagen. Med tanke på att industrin hela tiden utvecklas, moderniseras och automatiseras så finns det heller inga indikationer på att behovet kommer att minska framöver. En utbildning till CNC-operatör är därför ett säkert kort för dig som vill göra karriär inom ett yrke med goda jobbutsikter såväl nu som flera år framöver.

Det är en vanlig uppfattning att ett industrijobb är smutsigt och tungt, men som CNC-operatör får du jobba inom ett yrke som är högteknologiskt. Dina arbetsuppgifter blir bland annat att övervaka maskinen och se till att detaljerna som produceras håller rätt mått och kvalitet.

Elektrikerutbildning

Utan el stannar det mesta i landet. Trots detta har elbranschen förtvivlat svårt att hitta utbildade elektriker som minst sagt är, och kommer att vara ett bra tag framöver, hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

Som elektriker jobbar du med elinstallationer, underhåll och reparationer, både tekniskt och praktiskt. En elektrikers arbetsuppgifter varierar beroende på inriktning. Med en grundläggande elutbildning i bagaget kan du till exempel jobba som distributionselektriker, installationselektriker, elmontör och mycket mer.

Våra utbildningar ger jobb

Hos Montico kan du utbilda dig inom många olika yrkesområden. Vi bedriver vuxenutbildning på flera orter.

Kolla in våra vuxenutbildningar här.

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!