Hem / Utbildning / Vuxenutbildning /
Elektriker
Det mesta i samhället drivs av el och det finns ett stort behov av utbildade elektriker. Möjligheterna att få jobb för den som läser elutbildning är därför mycket goda.
Att jobba som elektriker
Arbetet som elektriker är rörligt och varierande där du jobbar med många olika former av elinstallationer. Det handlar ofta om att installera ledningar, säkringar och andra elektriska komponenter i bostäder, kontor och fabriker. Det kan också omfatta installation av ljud, data och video-kablar samt montering av elcentraler.
Om vår elutbildning
Vår elektrikerutbildning ger dig grundläggande yrkeskunskaper inom el och installation. Detta innefattar bostadsinstallationer, automationsteknik, larm och övervakningssystem samt arbetsmiljö och säkerhetskunskap. Du lär du dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer.
Elutbildningen är cirka 50 veckor men längden kan variera beroende på dina förkunskaper och studietakt. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, ingår också i utbildningstiden på cirka 8–10 veckor.
Detta är en kommunal vuxenutbildning (komvux). Det innebär att den är kostnadsfri och CSN-berättigad, vilket betyder att du har rätt till studiemedel under tiden du studerar.
Efter avklarad utbildning
Efter vår elutbildning kan du arbeta som exempelvis industrielektriker och elinstallatör.
För att få behörighet att arbeta som installationselektriker kräver elbranschen 1 600 timmars praktik. En sådan lärlingsanställning ordnar man på egen hand efter utbildningen.
Förkunskaper
Du behöver godkända betyg i Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5 för att gå denna utbildning.
Utbildningsinformation
Utbildningstyp
Kommunal vuxenutbildning (komvux)
Studieort
Växjö
Studiefart
Individuellt
Utbildningsstart
Löpande
Omställningsstudiestöd
Nu har du som söker utbildning möjlighet att ta del av omställningsstudiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Det är ett ekonomiskt stöd för dig som vill vidga din kompetens, antingen genom att fördjupa dig inom ditt nuvarande område eller genom att hitta en ny yrkesbana.
Så här ansöker du till utbildningen
Du ansöker till utbildningen genom studie- och yrkesvägledningen hos din hemkommun. Klicka på en av rutorna nedan för att komma vidare med din ansökan.
Växjö kommun
Utbildningsplats:
Kvarnvägen 10 Hus F,
352 41 Växjö
Blekinge
Folkbokförd i Blekinge? Då kan du gå denna utbildning i Växjö. Ansökan görs via Karlshamns kommun.
Har du några funderingar?
Fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.