Elektriker står bredvid en skåpbil med elkabel på axeln

Hem / Utbildning / Vuxenutbildning / Elektriker

Elektriker

Det mesta i samhället drivs av el och det finns ett stort behov av utbildade elektriker. Möjligheterna att få jobb för den som läser till elektriker är därför mycket goda.

Att jobba som elektriker

Arbetet som elektriker är rörligt och varierande där du jobbar med många olika former av elinstallationer. Det handlar ofta om att installera ledningar, säkringar och andra elektriska komponenter i bostäder, kontor och fabriker. Det kan också omfatta installation av ljud, data och video-kablar samt montering av elcentraler.

Om utbildningen

Vår elektrikerutbildning ger dig grundläggande yrkeskunskaper inom el och installation. Detta innefattar bostadsinstallationer, automationsteknik, larm och övervakningssystem samt arbetsmiljö och säkerhetskunskap. Du lär du dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer.

Utbildningen är cirka 50 veckor men längden kan variera beroende på dina förkunskaper och studietakt. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, ingår också i utbildningstiden på cirka 8–10 veckor.

Detta är en kommunal vuxenutbildning (komvux). Det innebär att den är kostnadsfri och CSN-berättigad, vilket betyder att du har rätt till studiemedel under tiden du studerar.

Efter avklarad utbildning

Denna utbildning ger dig behörighet att arbeta som exempelvis installationselektriker, industrielektriker och elinstallatör.

För att få yrkescertifikat och elinstallationsbehörighet kräver elbranschen 1 600 timmars praktik. En sådan lärlingsanställning ordnar man på egen hand.

Förkunskaper

Du behöver godkända betyg i Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5 för att gå denna utbildning.

Utbildningsinformation

Utbildningstyp

Kommunal vuxenutbildning (komvux)

Studieort

Norrköping, Växjö

}

Studiefart

Individuellt 

Utbildningsstart

Löpande

Kontakta oss

Vill du veta mer om utbildningen eller få hjälp med ansökan så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Så här ansöker du till utbildningen

Du ansöker till utbildningen genom studie- och yrkesvägledningen hos din hemkommun. Här hittar du kontaktuppgifterna till:

Kontakta oss gärna på 0200-76 70 00 så berättar vi mer om utbildningen och hjälper dig komma vidare med din ansökan. Du kan även göra en intresseanmälan genom att fylla i formuläret nedan, vi återkommer inom kort.

Skicka intresseanmälan