En svetsare i verkstadsmiljö.

Hem / Utbildning / Vuxenutbildning / Svets- och plåtteknik

Svets- och plåtteknik

Inom verkstadsindustrin råder det brist på utbildade svetsare i såväl hög- som lågkonjunktur. Vår vuxenutbildning inom svets- och plåtteknik sker i nära samarbete med näringslivet och ger dig allt du behöver för att påbörja din karriär som svetsare.

Att jobba som svetsare

Som svetsare arbetar du inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag eller med underhålls- och reparationsarbeten vid olika industrier. Du kan till exempel arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner.

När ett svetsjobb ska påbörjas utgår arbetet ofta från en ritning. De detaljer som ska svetsas är antingen färdiga eller så måste svetsaren skära ut dem från plåt. Borrning tillkommer ibland och montering av detaljerna kan även ingå i arbetet.

Om utbildningen

Vår svetsutbildning genomförs enligt utbildningsriktlinjer för godkänd europeisk svetsare. Du lär dig att svetsa i en, eller flera, av svetsmetoderna MIG/MAG, MMA, TIG eller gassvetsning.

Utbildningen läggs upp individuellt med yrkeskurser som ingår i motsvarande nationella program i gymnasieskolan. Utbildnings längd är cirka 43 veckor men kan variera beroende på dina förkunskaper, studietakt och vilken/vilka svetsmetoder du vill läsa. Praktik (APL) ingår i utbildningstiden.

Den här utbildningen är en kommunal vuxenutbildning (komvux). Det innebär att utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad, vilket innebär att du har rätt till studiemedel under tiden du studerar.

Efter avklarad utbildning

Behovet av duktiga svetsare inom tillverkningsindustrin är mycket hög. Det innebär att dina möjligheter till varaktigt arbete i branschen efter avslutad utbildning är mycket goda.

Förkunskaper

Du behöver ha kunskaper i svenska motsvarande grundskolenivå eller pågående studier inom motsvarande för att kunna gå denna utbildning.

Har du erfarenhet av svetsning sedan tidigare börjar du med en nivåbedömning av dina tidigare kunskaper (validering).

För dig som är intresserad av utbildningen i Växjö kan denna utbildning kombineras med SFI.

Utbildningsinformation

Utbildningstyp

Kommunal vuxenutbildning (komvux)

Studieort

Mjölby, Olofström, Växjö

}

Studiefart

Individuellt 

Utbildningsstart

Löpande

Så här ansöker du till utbildningen

Du ansöker till utbildningen genom studie- och yrkesvägledningen hos din hemkommun. Klicka på en av rutorna nedan för att komma vidare med din ansökan.

Tranås kommun

Utbildningsplats:
Industrigatan 6,
595 41 Mjölby

Växjö kommun

Utbildningsplats:
Kvarnvägen 10 Hus F,
352 41 Växjö

Motala kommun

Utbildningsplats:
Industrigatan 6,
595 41 Mjölby

Blekinge

Folkbokförd i Blekinge? Då kan du gå denna utbildning i Växjö eller Olofström. Ansökan görs via Karlshamns kommun.

Har du några funderingar?

Fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.