Skriva CV

Skriva CV kan vara svårt - hur sticker jag ut i mängden? Det finns mycket att tänka på gällande innehållet och även utformningen spelar en stor roll. Här ger vi några konkreta tips.
En person skriver sitt CV på en dator.

Börja med det mest intressanta

En rekryterare vill snabbt och lätt kunna identifiera att den sökande har rätt kvalifikationer och färdigheter. Ofta görs det första urvalet bland de sökande utifrån endast CV. När du ska skriva CV är det därför viktigt att inleda med det mest intressanta för att fånga rekryterarens intresse. Tänk också på att hålla CV:et kortfattat och lättöverskådligt med tydliga rubriker.

Fokusera på prestationer

Förutom att kort beskriva dina arbetsuppgifter, färdigheter och ansvarsområden på tidigare jobb, är det bra att beskriva vad du har åstadkommit och vilka resultatet du uppnått. När du konkretiserar vad du har lyckats med blir ditt CV och jobbansökan mycket mer intressant.

Förklara titlarna

En jobbtitel behöver inte betyda samma sak på olika arbetsplatser utan kan variera mycket beroende på till exempel bransch. Beskriv konkret vad din roll innebar på din arbetsplats.

Foto eller ej?

Det finns egentligen inget rätt eller fel i den här frågan. Det finns säkert lika många åsikter om det som det finns rekryterare. Väljer du att ha med ett foto så är det i alla fall väldigt viktigt att du väljer foto med omsorg.

Till sist – korrekturläs

Ofta är det svårt att upptäcka sina missar på egen hand. Be någon noggrann och språksäker person läsa igenom ditt CV. Stavfel och särskrivningar ger inget bra intryck, oavsett hur bra meriter du har.

 

Behöver du hjälp med att skriva CV?

I vår tjänst Stöd och matchning så hjälper vi dig bland annat med att skriva CV och personligt brev i din jakt på nytt jobb. Du får professionellt stöd av våra erfarna handledare som varje dag hjälper människor med att söka jobb.

Läs mer om Stöd och matchning här ›

Fler jobbsökartips

Vanliga frågor på anställningsintervjun

Vanliga frågor på anställningsintervjun

Alla anställningsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.