En person skriver sitt CV på en dator.

Jobbsökartips

Skriva CV – tips på hur du skriver ett bra CV
Skriva CV kan vara svårt - hur sticker jag ut i mängden? Det finns mycket att tänka på gällande innehållet och även utformningen spelar en stor roll. Här ger vi några konkreta tips.

Vad är ett CV?

Ett CV (curriculum vitae) är en summering av dina arbetslivserfarenheter, utbildningar och kunskaper som du framför allt använder när du söker jobb. I allra vanligaste fall är det första steget när du söker jobb att skicka in ditt CV. Det betyder att arbetsgivaren skapar sitt första intryck av dig genom att läsa ditt CV.

Hur skriver man ett bra CV?

Ett bra CV är ett CV fångar arbetsgivarens intresse. Se det som marknadsföringspitch av dig själv – arbetsgivaren söker efter förstärkning och din uppgift är att visa att du är rätt person för jobbet.

Men hur skriver man ett bra CV då? Nedan följer konkreta tips på hur du skriver ett bra CV.

Håll CV:t enkelt och lättöverskådligt

En rekryterare vill snabbt och lätt kunna identifiera att den sökande har rätt kvalifikationer och färdigheter. Ofta görs det första urvalet bland de sökande utifrån endast CV. När du ska skriva CV är det därför viktigt att hålla CV:t kortfattat och lättöverskådligt med tydliga rubriker.

Förslag på rubriker

  • Kontaktuppgifter
  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildning
  • Kunskaper

Förklara titlarna

En arbetsroll kan skilja sig mycket mellan två olika arbetsplatser. Det betyder att det oftast inte räcker med att du skriver ut jobbtitlarna under din arbetslivserfarenhet, utan även konkret beskriver vad din roll innebar på din arbetsplats. Det kan till exempel innefatta arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Anpassa ditt CV till tjänsten du söker

Att ha ett färdigt CV liggandes är smidigt eftersom du slipper att skapa nytt varje gång du ska söka till en tjänst. Men vill du sticka ut och visa arbetsgivaren att du verkligen är intresserad av tjänsten i fråga så bör du överväga att anpassa ditt CV till tjänsten du söker. Det innebär till exempel att om företaget söker en person med en viss kompetens så kan du trycka lite extra på denna. Med det sagt är det givetvis viktigt att du är uppriktig i ditt CV. Glöm inte att ärlighet varar längst.

Foto eller ej?

Det finns egentligen inget rätt eller fel i den här frågan. Det finns säkert lika många åsikter om det som det finns rekryterare. Väljer du att ha med ett foto så är det i alla fall väldigt viktigt att du väljer foto med omsorg.

Korrekturläs ditt CV

Ofta är det svårt att upptäcka sina missar på egen hand. Be någon noggrann och språksäker person läsa igenom ditt CV. Stavfel och särskrivningar ger inget bra intryck, oavsett hur bra meriter du har.

Komplettera med ett personligt brev

Med ett personligt brev kan du komplettera ditt CV med mer personlig information om dig som du tror att arbetsgivaren kan ha nytta av. Läs mer om hur du skriver ett personligt brev här.

Våra jobbcoacher hjälper dig skriva CV

Som deltagare på vår matchningstjänst får du hjälp av våra duktiga jobbcoacher att skriva vässa ditt CV och personliga brev – allt för att du ska få de bästa förutsättningarna när du söker nytt jobb.

Läs mer om Rusta och matcha här ›

Fler jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.