Kvinna visar en man något på en dator.

Jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun
Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Olika typer av intervjufrågor

Det finns olika typer av frågor som du kan förvänta dig få under en intervju och genom att öva på dem förstår du bättre vad den som intervjuar försöker få fram från dina svar. Vissa frågor ställs för att ta reda på om du har rätt kompetens för jobbet. Andra är mer hypotetiska och syftar till att få reda på hur du agerar i en viss situation.

Vanligaste frågorna under arbetsintervjuer

#1 Varför har du sökt det här jobbet?

Tänk noga igenom vilka positiva saker som har fått dig att söka dig till företaget. Berätta om den erfarenhet och kompetens du har som passar för det sökta jobbet.

#2 Vilka är dina styrkor?

Nu har du chansen att sälja in dig själv och berätta om dina positiva sidor. Koncentrera dig på färdigheter som är relevanta för jobbet. Ge exempel som visar hur du är bra på att samarbeta, stresstålig och resultatinriktad.

#3 Vilka är dina svagheter?

Detta är en mycket vanlig fråga. Var inte rädd för att visa upp svaga sidor – detta visar på att du har självinsikt och vill jobba på att utveckla dig själv. Men givetvis ska du tänka igenom noga vilka svagheter du tar upp och hur du beskriver dem.

#4 Hur skulle dina arbetskamrater beskriva dig?

Detta är ytterligare en chans att använda positiva ord för att beskriva dig. Här kan du använda ord som en bra på att samarbeta, resultatfokuserad, bra på att kommunicera etcetera.

#5 Vad gör du om fem år?

En mycket vanlig fråga som kan kännas väldigt svår att svara på. Men även om du inte vet vad du är om fem år, så försök att ge ett svar som visar att du är engagerad för jobbet och företaget och som visar att du vill utvecklas.

#6 Hur väl kommer du överens med dina kollegor?

I denna fråga vill intervjuaren veta hur bra du är på att samarbeta med kollegor. Ge konkreta exempel som visar på hur du fungerar i grupp och att du kan bygga team.

#7 Vad vill du ha ut av ett jobb?

Här vill intervjuaren få en bild av dina drivkrafter. Fundera på vad som är viktigt för dig och koppla ditt svar till hur du vill utvecklas.

#8 Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer så här långt?

Här har du möjlighet att berätta om vilka resultat du är mest nöjd med. Berätta om betydande bidrag, teamprestation, unik kompetens, etcetera.

#9 Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en chef?

Fundera på vad du har uppskattat hos tidigare chefer. Är det tydlig kommunikation, att du får ta egna initiativ eller att chefen är lätt att få tag på? Fokusera på det du uppskattar och undvik att komma in på negativa egenskaper.

#10 Berätta om dig själv

Den här frågan får du garanterat. Öva in ett kort svar som fokuserar på relevant information om din utbildning, karriär, arbetslivserfarenhet, färdigheter och personliga och yrkesmässiga liv. Var personlig, men inte alltför privat.

#11 Vad motiverar dig att göra ditt bästa?

Tänk igenom vad som motiverar dig i ditt jobb. Och undvik att säga pengar, även om det är det!

#12 Varför tycker du att vi ska välja dig?

Detta är din chans att bevisa att du är bäst för jobbet. Berätta om ytterligare erfarenheter och kvalifikationer du har som är relevanta för jobbet.

#13 Har du några frågor till mig?

Glöm inte att ställa en fråga, eftersom det visar att du är intresserad av detta arbete. Du exempelvis fråga något om företaget eller jobbet du söker.

Fler jobbsökartips

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.