Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.
Kvinna sitter i ett kontor.

En referens är en person som kan berätta om hur du är som person, hur du har agerat i olika sammanhang, om du kan ta ansvar o.s.v. Genom att prata med en referensperson får arbetsgivaren en lite bredare bild av dig som person och hur du agerar i olika sammanhang.

Vem ska du uppge som referent?

En referens ska inte vara någon närstående eller familjemedlem. Fråga en arbetskollega, lärare, klasskamrat eller chef. Det kan vara från nuvarande eller tidigare jobb eller skola, men försök att lämna så färska referenser som möjligt. Personen behöver inte vara från samma bransch eller något liknande företag som du söker jobb på nu. Det viktiga är att du väljer en person som sett dig i ditt dagliga arbete och kan ge konkreta exempel på hur du är som person.

Tillfråga alltid personen i förväg

Tänk på att alltid fråga den du använder som referens om det är okej att du uppger honom/henne som referens. Dels för att det annars kan komma som en chock att personen blir uppringd och dels för att det kan vara bra att kolla med personen vad han/hon kan tänkas säga om dig till en eventuell arbetsgivare. Fråga gärna din referens hur han/hon upplevt dig och vad dina positiva respektive negativa egenskaper är eller har varit när ni samarbetat. Vet du att er relation inte är den bästa, välj en annan referens. Ta det han/hon säger som feedback, det kan också vara jättenyttigt för dig att veta vad du är bra på och ska vara stolt över, men också vad du kanske behöver bli bättre på.

Tänk på att göra skillnad på vem du är som person och vad du gör. Ditt värde som människa är det samma oavsett vad du presterar. Gör alltid ditt bästa och var stolt över det du är bra på.

Fler jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.

Förbereda sig inför intervju – så gör du

Förbereda sig inför intervju – så gör du

Har du blivit kallad till anställningsintervju? Grattis! Det betyder att arbetsgivaren tycker att du har många av de egenskaper och den erfarenhet som behövs för att vara kvalificerad för tjänsten. Om du förbereder dig väl ökar dina chanser för att intervjun ska bli lyckad och du ska komma vidare i processen.

Personligt brev

Personligt brev

Ett personligt brev utgör en mycket viktig del av jobbansökan och ska komplettera ditt CV. Det ska tala för vem du är, men var noga med att inte bli för personlig! Kom ihåg att det är ett arbete du söker.

Skriva CV – tips på hur du skriver ett bra CV

Skriva CV – tips på hur du skriver ett bra CV

Skriva CV kan vara svårt – hur sticker jag ut i mängden? Det finns mycket att tänka på gällande innehållet och även utformningen spelar en stor roll. Här ger vi några konkreta tips.