Måste våra pallställ besiktigas?

Måste man besiktiga pallställ? Vem ska i så fall utföra besiktningen och hur ofta måste det göras? I den här artikeln reder vi ut vilka krav och föreskrifter som gäller kring besiktning av pallställ.
Besiktningsman av pallställ står framför ställage.

Arbetsmiljöverkets krav på besiktning av pallställ

Enligt Arbetsmiljöverket (AFS 2006:4) har arbetsgivaren ansvar att upprätta rutiner kring kontroll och riskbedömning av pallställ och andra ställage för att säkerställa att de kan användas med betryggande säkerhet. Detta innefattar bland annat hur ofta kontroller ska göras, vad som ska kontrolleras och vem som är ansvarig för kontrollerna med mera.

Det är inget krav att pallställ ska besiktigas, men att besiktiga pallställen kan vara en användbar del av de rutiner arbetsgivaren ska ha för att fortlöpande kontrollera sina pallställ.

För att säkerställa att dessa rutiner följs på ett bra sätt kan man låta ett certifierat besiktningsföretag utföra en expertbesiktning av pallställen.

Vad säger Europastandarden SS-EN 15635?

Enligt SS-EN 15635 ska okulär kontroll av lagerinredning göras varje vecka eller med andra regelbundna intervall utifrån en riskbedömning. Var 12:e månad ska besiktning ske som ska säkerställa den årliga kontrollen enligt SS-EN 15635.

Enligt standarden är det arbetsgivaren ansvar att alla personal som arbetar med pallställ ska veta hur de används på ett säkert sätt. Eventuella felaktigheter eller problem rapporteras till ansvarig för pallställen/lagerinredningen.

Utbilda era egna besiktningsmän

Montico utbildar er personal till att bli besiktningsmän som själva kan utföra expertbesiktningen. Vi ger kunskap i vilka regler som gäller för t.ex utvärdering av skada på bärbalkar, rutiner för åtgärder vid skador, regler för mätning och klassificering av skador på stolpar och stag och belastningsskyltar.

Läs mer om vår utbildning till besiktningsman av pallställ här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!