Hur får man jobb utan erfarenhet

En kvinna skakar hand med en annan kvinna.

Det kan vara svårt att få jobb direkt efter en utbildning eftersom man inte har någon yrkeserfarenhet. I de flesta jobbannonser söker arbetsgivaren efter någon som har ett antal års erfarenhet inom den aktuella branschen. Men misströsta inte – i denna artikel ger vi dig tips på hur du kan öka chanserna att få jobb även utan erfarenhet.

Lyft fram vad du kan göra för företaget

Till allra största del bryr sig arbetsgivaren om vad du kan bidra med till företaget. Visst är erfarenhet en fördel i jobbsökandet, men om du hittar sätt att uttrycka ditt potentiella bidrag till företaget så behöver erfarenhet inte vara en avgörande faktor.

Vänd din färska kompetens till din egen fördel – du har den senaste utbildningen och kunskapen inom det område du utbildat dig. Detta är av stort intresse för arbetsgivaren som kan dra nytta av din färska kunskap för att utvecklas och bli bättre.

Nätverka

Personliga kontakter kan vara en nyckel i att hitta ett jobb. Om du känner någon som kan intyga dina kompetenser och personliga egenskaper så kan du redan där vinna stort förtroende hos arbetsgivaren.

Ett bra forum för att skapa personliga kontakter är LinkedIn. Där skapar du ditt eget nätverk som förhoppningsvis kan få upp ögonen för just dig. En välutformad LinkedIn-profil kan vara det som skjuter fart på din yrkeskarriär. Om du vill ha tips på hur du optimerar och förbättrar din LinkedIn-profil så kan du läsa mer här.

Skapa ett case eller projekt du kan visa upp

Att ta sig tid att skapa något som visar din kompetens kan vara väl investerad tid på vägen till ett jobb. Bland alla CV:n och personliga brev som arbetsgivaren kollar igenom så kan detta få dig att sticka ut.

Söker du jobb som grafisk formgivare? Skapa en portfolio med olika affischer, tidningsuppslag, webbsidor och så vidare för att konkretisera dina kunskaper. Tänk efter vad du med din utbildning och kompetens kan skapa för projekt eller case och sätt igång direkt!

Sök dig längre bort

Konkurrensen om vissa jobb kan variera mycket beroende på ort och plats. Har du svårt att hitta ett jobb nära din boplats så kan det vara läge att leta efter ett längre bort. Det kan ge dig en öppning in på arbetsmarknaden som du sedan kan använda till din egen fördel när du söker andra jobb.

Sök till relaterade yrken inom ditt utbildningsområde

Har du ett specifikt yrke i åtanke när du söker jobb? Ett bra tips kan vara att inte låsa sig till det utan försöka tänka bredare.

Är du till exempel nyutbildad HR-specialist och har svårt att hitta jobb? Då kan du försöka att hitta andra jobb som kräver din utbildning som t.ex. rekryterare eller dylikt. Det kan på lång sikt ge dig värdefull erfarenhet för att söka jobb som du egentligen tänkt dig från första början.

Mer inspiration

Skriva jobbannons

Skriva jobbannons

Det finns flera saker att tänka på när du ska skriva en jobbannons. Dels är det viktigt att den...