Byta yrke – det här ska du tänka på innan du gör det

En glad truckförare som bytt yrke.

Funderar du på att byta yrke? Ibland krävs det en nystart för att få tillbaka glädjen i att gå till jobbet varje dag. Vi listar ett par signaler som tyder på att du bör byta yrke och vad du ska tänka på innan du gör det!

Då är det dags att byta yrke

Det kan vara svårt att veta när det egentligen är läge att byta yrkesbana. Trots att du kanske inte trivs med ditt nuvarande jobb, så behöver det inte nödvändigtvis betyda att det är själva yrket som är problemet. Andra faktorer såsom arbetsgivare och arbetsplats kan till exempel också påverka din trivsel på jobbet. Det kan åtgärdas genom att helt enkelt hitta nytt jobb.

Däremot finns det vissa indikationer som antyder att det är din yrkesroll som är där skon klämmer.

Ett tydligt tecken på att ditt yrke inte riktigt passar dig är att du inte gillar arbetsuppgifterna. Tycker du att jobbet är enformigt och tråkigt? Då kanske du behöver hitta ett mer varierande och fartfyllt yrke. Att ogilla sina arbetsuppgifter leder såklart till att motivationen tillslut sinar, oavsett hur många arbetsplatser man testar på.

För vissa är det viktigt att känna att man utvecklas på sitt jobb och lär sig nya saker, vilket kan vara svårt att uppnå i vissa yrken. Känner du att du stått still i flera år utan några framsteg så kan det vara idé att kika på möjligheten att byta yrke.

Att göra skiftet

För många kan det kännas främmande och nästan läskigt att våga sig på ett nytt yrke. Det kan till exempel finnas en rädsla för att man inte kommer kunna få ett jobb inom det nya yrkesområdet eller en osäkerhet på sin egen förmåga i nya sammanhang.

Därför är det bra att tänka igenom och planera ditt karriärsbyte. Då ger du dig själv bättre förutsättningar att hitta ett yrke som du kommer trivas med förhoppningsvis livet ut.

Nedan ger vi dig ett par saker som är bra att tänka på innan du byter yrke.

Behöver du verkligen byta yrke?

Innan du gör yrkesbytet så kan det vara klokt att först tänka igenom om det verkligen är yrket du inte trivs med. Ibland behövs det som sagt bara ett miljöombyte. Testa att hitta ett liknande jobb fast hos en annan arbetsgivare. Då kan du vara säker på om det verkligen är yrket som är problemet.

Tänk ut vad du vill jobba med

När du är säker på att du behöver ett yrkesbyte så kan ett bra första steg vara att tänka ut vad du vill jobba med. Har du något fritidsintresse du kanske har nytta av i något yrke? Hittar du ett yrke med arbetsuppgifter som du tycker verkar vara roliga så är såklart chanserna att du trivs betydligt högre.

Kolla var det finns jobb

Det är ingen hemlighet att vissa yrken kan vara svårare att komma in i än andra. Det kan därför vara bra att ha koll på jobbmöjligheterna inom olika yrkesområden så att man vet vad man ger sig in i. Kom ihåg att kolla yrkesprognoser på både kort och lång sikt.

Det kan ta tid att byta yrke

De flesta yrken kräver idag någon form av utbildning. Beroende på vilket yrke du siktar in dig på kan det betyda att du behöver avsätta en del tid för att gå en utbildning. Det kan i sin tur också innebära ett tillfälligt inkomsttapp under tiden du studerar.

 

Gör ett karriärsbyte hos Montico

Varje år påbörjar ett antal elever en vuxenutbildning hos oss på Montico för att ta första steget mot ett nytt yrke. Kolla in våra utbildningsmöjligheter för att se om du hittar något som passar dig!

Våra vuxenutbildningar ›

Mer inspiration