En glad truckförare som bytt yrke.

Inspiration

Byta yrke – det här ska du tänka på innan du gör det
Ibland behövs det ett karriärbyte för att få tillbaka glädjen i att gå till jobbet varje dag. Här listar vi ett par signaler som tyder på att du bör byta yrke och vad som är viktigt att tänka på innan du gör det.

När ska man byta yrke?

Det kan vara svårt att veta när det egentligen är läge för ett karriärsbyte. Trots att du kanske inte trivs med ditt nuvarande jobb, så behöver det inte nödvändigtvis betyda att det är själva yrket som är problemet. Andra faktorer såsom chef eller kollegor kan till exempel också påverka din trivsel på jobbet. I sådana fall kan du enkelt åtgärda din situation genom att helt enkelt hitta nytt jobb.

Däremot finns det vissa tecken som snarare antyder att det är själva yrket som är felet. Tycker du att dina arbetsuppgifter är enformiga och tråkiga? Då kanske du behöver hitta ett mer omväxlande och fartfyllt yrke. Att ha tråkigt på jobbet leder oundvikligt till slut till att motivationen sinar.

För vissa är det viktigt att känna att man utvecklas på sitt jobb och lär sig nya saker, vilket kan vara svårt att uppnå i vissa yrken. Känner du att du stått still i flera år utan några framsteg så kan det vara idé att kika på möjligheten att byta yrke.

Så tacklar du osäkerheten inför karriärsbytet

Att våga sig på ett nytt yrke kan kännas främmande och nästan läskigt. Många känner en rädsla inför att inte kunna utföra de arbetsuppgifter som ingår i det nya yrket medan andra inte vågar lämna sin comfort-zone och tryggheten i det nuvarande arbetet.

För att komma över farhågorna är det därför bra att tänka igenom och planera ditt karriärsbyte noga innan du genomför det.

Behöver du verkligen byta yrke?

Innan du gör yrkesbytet så kan det vara klokt att först tänka igenom om det verkligen är yrket du inte trivs med. Som vi tidigare lyfte så behövs det ibland som sagt bara ett miljöombyte. Du kan testa att hitta ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare och se om du trivs bättre – om inte så kan du vara mer säker på det är yrket som är problemet.

Tänk ut vad du vill jobba med

När du är säker på att du behöver ett yrkesbyte så är det givna första steget att tänka ut vad du vill jobba med. Har du något fritidsintresse som du kanske skulle ha nytta av i något yrke? Har du koll på vilka kompetenser som är mest efterfrågade just nu av arbetsgivare? Genom att noggrant se över sina möjligheter och inte förhasta sig i karriärsbytet så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta ett yrke du kommer att trivas med.

Att byta yrke kan ta tid

Att byta karriär kan vara så lätt som att du bara byter jobb fast inom ett nytt yrke. Men idag kräver de flesta yrken någon form av utbildning för att du ska kunna arbeta med det. Det innebär att du, beroende på vad du vill jobba med, kan behöva räkna med att gå en utbildning för att kunna göra ditt karriärsbyte.

Gör ett karriärsbyte hos Montico

På Montico erbjuder vi flera olika kommunala vuxenutbildningar som inom yrken där efterfrågan på arbetskraft är hög. Kolla in våra utbildningsmöjligheter genom länken nedan för att se om du hittar något som passar dig.

Till våra vuxenutbildningar ›

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!