Vad ska jag jobba med?

Vad ska jag jobba med? I den här artikeln ger vi dig ett par saker att tänka på när du väljer väg i karriären.
En man sitter framför datorn och funderar på vad han ska jobba med.

Jobba med något som matchar dina intressen

Att utgå från sina intressen kan vara ett bra sätt att hitta svaret på frågan vad du ska jobba med. Är du praktiskt lagd och en finurlig hobbysnickare? Då kanske du till exempel ska söka dig till snickaryrket. Eller är du ett datasnille med stenkoll på den senaste tekniken? Kanske är då IT-branschen något för dig.

Det finns mycket inspiration att hämta ur ens egna intressen. Du kan testa att lista upp saker du gillar att göra på fritiden och koppla ihop dessa med relaterade yrken för att se vilka jobb som matchar dina intressen.

Läs på om olika yrken

På dagens arbetsmarknad finns det en mängd olika yrken. För att du ska ge dig själv de bästa förutsättningarna att hitta ett yrke du vill jobba med, så är det en bra idé att läsa om olika yrken på nätet. Det kan dels ge dig en bättre bild av yrken du kanske redan har i åtanke, dels chansen att få reda på ett yrke du kanske inte vetat om tidigare.

Utöver din research på nätet kan det också vara bra att rådfråga personer som jobbar inom olika yrken om vad de gör och hur de trivs med sitt jobb. Då har du möjlighet att ställa frågor kring de saker du undrar om.

Bristyrken ger störst chans till jobb

Bristyrken är yrken där det råder brist på arbetskraft och konkurrensen om jobben är liten. Exempel på bristyrken är svetsare, maskinoperatörer, elektriker med mera.

Att jobba inom ett bristyrke ger dig en trygghet i att din kompetens är högt efterfrågad av arbetsgivare. Det betyder att dina jobbmöjligheter är mycket goda om du väljer ett bristyrke.

Utbildningar som leder till jobb

På Montico kan du gå vuxenutbildningar som är framtagna efter arbetsmarknadens behov, både på kort och lång sikt. Läs mer om våra utbildningar här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!