En man sitter framför datorn och funderar på vad han ska jobba med.

Inspiration

Vad ska jag jobba med?
Vad ska jag jobba med? I den här artikeln ger vi dig ett par saker att tänka på när du väljer väg i karriären.

Jobba med något som matchar dina intressen

Att utgå från sina intressen kan vara ett bra sätt att hitta svaret på frågan vad du ska jobba med. Är du praktiskt lagd och en finurlig hobbysnickare? Då kanske du till exempel ska söka dig till snickaryrket. Eller är du ett datasnille med stenkoll på den senaste tekniken? Kanske är då IT-branschen något för dig.

Det finns mycket inspiration att hämta ur ens egna intressen. Du kan testa att lista upp saker du gillar att göra på fritiden och koppla ihop dessa med relaterade yrken för att se vilka jobb som matchar dina intressen.

Läs på om olika yrken

På dagens arbetsmarknad finns det en mängd olika yrken. För att du ska ge dig själv de bästa förutsättningarna att hitta ett yrke du vill jobba med, så är det en bra idé att läsa om olika yrken på nätet. Det kan dels ge dig en bättre bild av yrken du kanske redan har i åtanke, dels chansen att få reda på ett yrke du kanske inte vetat om tidigare.

Utöver din research på nätet kan det också vara bra att rådfråga personer som jobbar inom olika yrken om vad de gör och hur de trivs med sitt jobb. Då har du möjlighet att ställa frågor kring de saker du undrar om.

Bristyrken ger störst chans till jobb

Bristyrken är yrken där det råder brist på arbetskraft och konkurrensen om jobben är liten. Exempel på bristyrken är svetsare, maskinoperatörer, elektriker med mera.

Att jobba inom ett bristyrke ger dig en trygghet i att din kompetens är högt efterfrågad av arbetsgivare. Det betyder att dina jobbmöjligheter är mycket goda om du väljer ett bristyrke.

Utbildningar som leder till jobb

På Montico kan du gå vuxenutbildningar som är framtagna efter arbetsmarknadens behov, både på kort och lång sikt. Läs mer om våra utbildningar här.

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!