Vad ska jag jobba med?

En man sitter framför datorn och funderar på vad han ska jobba med.

Vad ska jag jobba med? Det är en fråga som kan ställas i många skeden av livet – när du precis tagit studenten, när du varit för länge på det nuvarande jobbet eller när du vill varva ner inför pensionen. Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du väljer väg i karriären.

Du kan aldrig ha ett säkert svar på vad du ska jobba med förrän du själv gett dig chansen att testa olika yrken. Däremot kan man öka chanserna att hitta rätt om man gör lite förarbete och research innan man bestämmer sig för ett visst yrke. Har man läst in sig på olika alternativ så är man mer förberedd på yrket och dess utmaningar. Då är risken mindre att man vantrivs på grund av att det inte levde upp till förväntningarna.

Vad ska jag jobba med? – Så här förbereder du dig inför valet

Vad intresserar mig?

En stor och avgörande faktor till att hitta ett jobb man trivs på är ens intresse för arbetsuppgifterna. Är du praktiskt lagd och en finurlig hobbysnickare? Då kanske du ska söka dig till snickaryrket. Eller är du ett datasnille med stenkoll på den senaste tekniken? Kanske är då IT-branschen något för dig.

Det finns mycket inspiration att hämta ur ens egna intressen. Testa att lista upp saker du gillar att göra på fritiden och försök tänka ut yrken som är relaterade till dessa intressen.

Läs på om olika yrken

Oftast har man redan ett hum om vad ett yrke innebär när man läser yrkestiteln. Det räcker dock inte för att få en rättvisande bild. För att få en bättre överblick krävs det att man läser på om arbetsuppgifter, arbetsmiljö och andra saker som hör till yrket. Hur är det egentligen att jobba åtta timmar om dagen på ett kontor eller ute i verkstaden? Har du möjlighet så är det även bra om du kan rådfråga personer som jobbar inom yrket om vad de gör och hur de trivs.

En annan faktor som många tycker är viktig i karriärsvalet är lönen. Med en enkel sökning på Google kan du få fram snittlöner till de allra flesta yrken och sedan jämföra olika alternativ.

Vad ska jag jobba med på sikt?

Har du ett yrke som känns bra i åtanke nu? Perfekt! Då är nästa steg att kolla jobbmöjligheterna i dagsläget och framöver. Många yrken skriker efter arbetskraft här och nu medan andra kommer göra det i framtiden. På Arbetsförmedlingen har du tillgång till jobbprognoser som ger dig en överblick på jobbmöjligheterna inom de flesta yrkena i Sverige.

Mer inspiration