utvecklasiyrkesroll

Inspiration

3 tips på hur du utvecklas i din yrkesroll
Känner du att ditt yrkesliv har stagnerat? Här hjälper vi dig med ett par tips på hur du kan utvecklas i din yrkesroll.

För många människor är den största drivkraften i karriären att skörda framgångar och få ett erkännande för sina prestationer. Det kan handla om att få drömjobbet, en löneökning eller helt enkelt uppskattning och beröm från omgivningen. Grunden för att kunna nå dit bygger på personlig utveckling.

Det är inte alltid helt lätt att uppfatta sin egna utveckling när man är mitt uppe i sitt arbete. För att veta vilka framsteg man gjort och hur mycket man utvecklats, är det viktigt att ibland zooma ut, blicka tillbaka och ställa sig frågor om vad man faktiskt har gjort och lärt sig på sistone.

  • Hur skiljer sig mina arbetsuppgifter nu mot när jag började?
  • Vilka nya färdigheter eller kunskaper har jag fått?
  • Hur har mina prestationer utvecklats?

Den här typen av frågor hjälper dig att förstå om du har lärt dig något nytt och tagit steg framåt i din yrkesroll.

Men jag har ju redan kompetensen för mitt arbete, varför skulle jag behöva lära mig mer?

Oavsett om du har flerårig erfarenhet inom ditt yrkesområde eller om du precis fått första jobbet, finns det mer att lära än vad du kanske tror. Det kan handla om nya arbetsmetoder, verktyg eller förhållningssätt. Alla yrken utvecklas med tiden och på dagens arbetsmarknad är kompetens en färskvara som behöver fräschas upp regelbundet.

Ju nyare och vassare kompetens du har, desto bättre förutsättningar ger du dig själv att utvecklas och prestera i arbetet. Det sätter dig i en bra sits i framtida förhandlingar med din nuvarande arbetsgivare.

Dessutom får du ett större värde på arbetsmarknaden om du ständigt strävar efter att utveckla din förmåga. Dels är vässad kompetens såklart alltid eftertraktad och dels är viljan att utvecklas och förbättras en mycket attraktiv egenskap som arbetsgivare tar i beaktning när de anställer ny personal.

Hur kan jag utvecklas i min yrkesroll?

#1 Fram med skolböckerna

Utbildning är alltid en garanti på tillskott av kunskap. Du kan välja en utbildning som antingen vässar din nuvarande kompetens eller som lägger till helt ny kunskap. När du gått klart en utbildning får du också din kunskap bevisad på pränt och kan intyga din spetskompetens vilket såklart värderas högt av arbetsgivare.

Kolla in våra utbildningar för dig som privatperson här ›

#2 Nätverka, nätverka, nätverka

I mötet med andra människor och branschkollegor kan du utvecklas och få nya insikter. Att få ta del av andras erfarenheter och tips ger nya perspektiv och aha-upplevelser som kan vara till stor hjälp i det dagliga arbetet. Du får dessutom nya kontakter i ditt nätverk som kan vara användbara i framtida syften.

Kolla in våra nätverk här ›

#3 Ge dig ut på nya äventyr

Även om yrkesrollen är densamma så är alla arbetsplatser olika sett till arbetsuppgifter, kollegor och arbetsmiljö. Du lär dig därför alltid nya saker, både jobbrelaterade och annat, när du byter till ett annat jobb.

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!