Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.
Kvinna lyssnar på en person i en intervju.

När du presenterar dig

Första intrycket är viktigt. När du träffar din potentiella arbetsgivare, se till att hälsa med ett fast handslag, inte för hårt, men heller inte för slappt. Se den du hälsar på i ögonen och le gärna. Det gör både dig och den du möter mer avslappnade!

Ögonkontakt är något du ska tänka på under hela intervjun. Det kan kännas lite läskigt att hålla blicken under en lång tid, men träna på att behålla ögonkontakt länge med den du pratar med. Det ger ett intresserat och säkert intyck.

Andas och håll dig lugn under intervjun

De flesta är lite smånervösa under en intervju, men försök att slappna av och andas lugnt. En lugn och förberedd person utstrålar kompetens och självförtroende. Ofta gör vi små rörelser omedvetet, men försök att inte sitta och pilla på saker, klia dig i ansiktet osv. Det ger lätt ett smått nervöst intryck.

Bli medveten och öva

Har du inte en aning om vilka signaler du sänder ut, eller känner du dig osäker på ditt kroppsspråk? Ett första steg är att bli medveten om hur du agerar. Fråga gärna någon som känner dig väl om hur de uppfattar ditt kroppsspråk. Och träna gärna tillsammans med en vän eller framför spegeln, på ögonkontakt, det fasta handslaget och på att prata lugnt utan en massa små ticks.

Till sist; sträck på dig och var stolt över att du blivit kallad på anställningsintervju!

Fler jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Förbereda sig inför intervju – så gör du

Förbereda sig inför intervju – så gör du

Har du blivit kallad till anställningsintervju? Grattis! Det betyder att arbetsgivaren tycker att du har många av de egenskaper och den erfarenhet som behövs för att vara kvalificerad för tjänsten. Om du förbereder dig väl ökar dina chanser för att intervjun ska bli lyckad och du ska komma vidare i processen.

Personligt brev

Personligt brev

Ett personligt brev utgör en mycket viktig del av jobbansökan och ska komplettera ditt CV. Det ska tala för vem du är, men var noga med att inte bli för personlig! Kom ihåg att det är ett arbete du söker.

Skriva CV – tips på hur du skriver ett bra CV

Skriva CV – tips på hur du skriver ett bra CV

Skriva CV kan vara svårt – hur sticker jag ut i mängden? Det finns mycket att tänka på gällande innehållet och även utformningen spelar en stor roll. Här ger vi några konkreta tips.