En man skriver på sin dator.

Jobbsökartips

Kravprofil – ska du söka jobbet även om du inte uppfyller allt?
De flesta platsannonser du läser innehåller en kravprofil. Men måste man uppfylla allt som krävs och vågar man söka ett jobb även om man saknar vissa delar ur kravprofilen?

Varför en kravprofil?

En kravprofil är en beskrivning av den kompetens, de erfarenheter och egenskaper den som söker jobbet bör uppfylla. Alla tjänar på att kravprofilen är bra gjord. För företaget som söker medarbetare är det ett sätt att vara tydliga med vilken kompetens som krävs för att man ska klara av jobbet. För dig som söker jobb blir det enklare att veta vilka jobb du ska söka och vilka du ska låta bli att söka.

Ska man uppfylla allt i kravprofilen?

En del personer är rädda att söka jobb där de inte uppfyller allt i kravprofilen. Men se kravprofilen som en önskelista från företagets sida. Ju mer du stämmer in på kravprofilen desto bättre, men du kanske inte kan bocka av allt. Det är också ofta så att vissa delar är viktigare än andra. Ibland är det viktigare att du har vissa önskade egenskaper än att du har helt rätt kunskaper inom ett område som du kan lära dig snabbt på jobbet. Är du osäker på om du har rätt profil för en tjänst kan du alltid fråga företaget eller rekryteraren.

Fler jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.