Två kvinnor som sitter i en intervju.

Jobbsökartips

Förbereda sig inför intervju – så gör du
Har du blivit kallad till anställningsintervju? Grattis! Det betyder att arbetsgivaren tycker att du har många av de egenskaper och den erfarenhet som behövs för att vara kvalificerad för tjänsten. Om du förbereder dig väl ökar dina chanser för att intervjun ska bli lyckad och du ska komma vidare i processen.

#1 Läs på om företaget

Vad vet du om företaget? Läs på ordentligt om företagets verksamhet, vad de gör idag och om deras historia. Försök också ta reda på så mycket som möjligt om vilka arbetsuppgifter som ingår i jobbet och tänk efter hur dina erfarenheter kan matcha det som efterfrågas.

#2 Läs igenom annonsen och din ansökan

Ofta kan man utläsa mycket ur annonsen kring vilken typ av person man söker och vilka egenskaper som efterfrågas. Läs igenom annonsen och även din ansökan innan intervjun. Förbered gärna några frågor om jobbet – det visar att du är engagerad och påläst.

#3 Förbered din presentation

Med största sannolikhet kommer arbetsgivaren be dig berätta om dig själv. Fundera över hur du vill presentera dig själv. Vilken erfarenhet ska du lyfta fram, vilka intressen och egenskaper är relevanta? Tänk på att arbetsgivaren vill skapa sig en bild av hur du kan passa för det tilltänkta jobbet. Ta därför upp det som är relevant för jobbet och berätta inte hela ditt livs historia!

#4 Varför passar just du för tjänsten?

Förbered dig på frågan varför du tycker att du passar för tjänsten. Skriv ner några punkter som visar att du har den erfarenhet, kunskap och egenskaper som efterfrågas för jobbet. Här får du tips om frågor som är vanliga på en anställningsintervju.

#5 Klädsel

Det viktigaste är att du är hel och ren och känner dig bekväm med din klädsel. En del arbetsplatser har klädkoder, så det kan vara bra att försöka ta reda på om någon sådan finns där du söker arbete. Tänk också på att din klädsel sänder signaler. Men det viktigaste är att du känner dig bekväm och kan fokusera på intervjun.
Läs mer om hur du kan ta hjälp av ditt kroppsspråk på intervjun.

Fler jobbsökartips

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

13 vanliga frågor på arbetsintervjun

Alla arbetsintervjuer är olika, men det finns vissa frågor som med största sannolikhet dyker upp. Bästa sättet att förbereda dig så att du känner dig självsäker och lugn på intervjun är öva på olika typer av frågor som du kan tänkas få.

Referenser – det här bör du tänka på

Referenser – det här bör du tänka på

När du varit på anställningsintervju kan du räkna med att arbetsgivaren ber dig om referenser. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på när du ber om och lämnar ut referenser.

Kroppsspråk på anställningsintervjun

Kroppsspråk på anställningsintervjun

När du blir kallad på anställningsintervju har du säkert övat en hel del på hur du ska svara på intervjufrågorna, men har du tänkt på vilka signaler du sänder ut genom ditt kroppsspråk? Din Hållning, blick och gester sänder ut en hel del signaler som kan vara bra att vara medveten om.