En kvinna sitter i ett kontor och funderar med armarna bakom nacken.

Inspiration

Vad ska jag plugga?
Svårt att bestämma dig vad du ska plugga till? I den här artikeln får du ett par hjälpsamma råd att tänka på när du ska välja utbildningsväg.

Plugga till något du är intresserad av och tycker är kul

Ditt val av utbildning är förhoppningsvis startskottet på en lång och framgångsrik karriär. Därför kan det vara bra att leta efter en utbildning som ger dig möjligheten att få jobba med något du tycker är både roligt och givande.

En bra startpunkt är att se till dina fritidsintressen och utifrån dessa försöka smalna av utbildningsalternativen. Har du därför till exempel stort bilintresse så kan du leta efter praktiska utbildningar inom fordonsbranschen eller kanske någon säljutbildning som leder in till bilsäljarbranschen.

Välj något du är bra på

Om du har svårt att koppla dina intressen till en utbildning, så är ett annat alternativ att utgå från dina styrkor och egenskaper. Har du lätt för teoretiska uppgifter som att räkna siffror eller skriva texter? Då är teoretiska utbildningar kanske ett smart val för dig.

Om du istället är mer praktiskt lagd så kan du snegla på yrkesutbildningar. De ger dig precis den kompetensen du behöver till det yrkesområde du vill utbilda dig inom.

Välj något som leder till jobb

De allra flesta går en utbildning för att efteråt förhoppningsvis hitta ett jobb. För att få lite inspiration kan det vara bra att kika på jobbprognoser, både på kort och lång sikt – vilka branscher skriker efter utbildad kompetens? Vilka utbildningar kan man gå för att få jobb inom dessa branscher?

Att vara medveten om jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning kan vara en drivande motivationsfaktor som hjälper dig i plugget.

Fortfarande svårt att svara på frågan ”Vad ska jag plugga?”

Då kan du kolla in våra utbildningar vi erbjuder dig som privatperson för att se om du hittar en utbildning som passar dig. Kolla in våra utbildningsområden här.

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!