Vad ska jag plugga?

En kvinna sitter i ett kontor och funderar med armarna bakom nacken.

Idag är valmöjligheterna många när det kommer till att välja utbildning. Därför kan det vara svårt att bestämma sig för vad man faktiskt ska plugga till. I den här artikeln ger vi dig ett par saker att tänka på när du ska välja utbildning.

Plugga till något du är intresserad av och tycker är kul

Ditt val av utbildning är förhoppningsvis startskottet på en lång och framgångsrik karriär. Därför kan det vara bra att leta efter en utbildning som ger dig möjligheten att få jobba med något du tycker är både roligt och givande.

En bra startpunkt är att se till dina fritidsintressen och utifrån dessa försöka smalna av utbildningsalternativen. Har du därför till exempel stort bilintresse så kan du leta efter praktiska utbildningar inom fordonsbranschen eller kanske någon säljutbildning som leder in till bilsäljarbranschen.

Välj något du är bra på

Om du har svårt att koppla dina intressen till en utbildning, så är ett annat alternativ att utgå från dina styrkor och egenskaper. Har du lätt för teoretiska uppgifter som att räkna siffror eller skriva texter? Då är teoretiska utbildningar kanske ett smart val för dig.

Om du istället är mer praktiskt lagd så kan du snegla på yrkesutbildningar. De ger dig precis den kompetensen du behöver till det yrkesområde du vill utbilda dig inom.

Välj något som leder till jobb

De allra flesta går en utbildning för att efteråt förhoppningsvis hitta ett jobb. För att få lite inspiration kan det vara bra att kika på jobbprognoser, både på kort och lång sikt – vilka branscher skriker efter utbildad kompetens? Vilka utbildningar kan man gå för att få jobb inom dessa branscher?

Att vara medveten om jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning kan vara en drivande motivationsfaktor som hjälper dig i plugget. För tips och inspiration kan du läsa vår artikel om 5 utbildningar som ger jobb 2020.

Fortfarande svårt att svara på frågan “Vad ska jag plugga?”

Då kan du kolla in våra utbildningar vi erbjuder dig som privatperson för att se om du hittar en utbildning som passar dig. Kolla in våra utbildningsområden här.

Mer inspiration

Skriva jobbannons

Skriva jobbannons

Det finns flera saker att tänka på när du ska skriva en jobbannons. Dels är det viktigt att den...