Vad ska jag plugga?

Svårt att bestämma dig vad du ska plugga till? I den här artikeln får du ett par hjälpsamma råd att tänka på när du ska välja utbildningsväg.
En kvinna sitter i ett kontor och funderar med armarna bakom nacken.

Plugga till något du är intresserad av och tycker är kul

Ditt val av utbildning är förhoppningsvis startskottet på en lång och framgångsrik karriär. Därför kan det vara bra att leta efter en utbildning som ger dig möjligheten att få jobba med något du tycker är både roligt och givande.

En bra startpunkt är att se till dina fritidsintressen och utifrån dessa försöka smalna av utbildningsalternativen. Har du därför till exempel stort bilintresse så kan du leta efter praktiska utbildningar inom fordonsbranschen eller kanske någon säljutbildning som leder in till bilsäljarbranschen.

Välj något du är bra på

Om du har svårt att koppla dina intressen till en utbildning, så är ett annat alternativ att utgå från dina styrkor och egenskaper. Har du lätt för teoretiska uppgifter som att räkna siffror eller skriva texter? Då är teoretiska utbildningar kanske ett smart val för dig.

Om du istället är mer praktiskt lagd så kan du snegla på yrkesutbildningar. De ger dig precis den kompetensen du behöver till det yrkesområde du vill utbilda dig inom.

Välj något som leder till jobb

De allra flesta går en utbildning för att efteråt förhoppningsvis hitta ett jobb. För att få lite inspiration kan det vara bra att kika på jobbprognoser, både på kort och lång sikt – vilka branscher skriker efter utbildad kompetens? Vilka utbildningar kan man gå för att få jobb inom dessa branscher?

Att vara medveten om jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning kan vara en drivande motivationsfaktor som hjälper dig i plugget.

Fortfarande svårt att svara på frågan “Vad ska jag plugga?”

Då kan du kolla in våra utbildningar vi erbjuder dig som privatperson för att se om du hittar en utbildning som passar dig. Kolla in våra utbildningsområden här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!