Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.
Två industriarbetare i verkstadsmiljö.

Allt fler väljer att börja plugga mitt i livet för att skola om sig. Idag har vi en annan inställning till arbete jämfört med tidigare generationer och vi byter ofta yrke flera gånger i livet. Arbetsmarknaden förändras ständigt så det är nästan omöjligt att vara kvar på en och samma arbetsplats. Dessutom behöver vi omväxling och utveckling för att må bra.

Så får du ihop ekonomin

Det finns idag bra ekonomiska förutsättningar att skola om sig som vuxen i och med det svenska studiestödet. Åldersgränsen för vem som har rätt till studiemedel har flyttats fram och är idag 60 år. Möjligheten att kombinera studiemedlet med inkomst från arbete har också förändrats genom åren och i dag får du tjäna nästan 200 000 kronor per år utan att studiemedlet sänks.

Vilken sorts utbildning passar dig?

För dig som vill skola om dig finns det flera bra studiealternativ. Högskoleutbildning, yrkeshögskoleutbildning, komvux, yrkesutbildning och folkhögskoleutbildning. Ta reda på vad skillnaderna är och välj en som passar just dig. Ta också en funderare på hur länge du vill läsa, om du vill läsa ett komplett program eller en enstaka kurs, på distans, helfart eller halvfart.

Generellt kan man säga att en yrkesutbildning hos en privat utbildningssamordnare passar dig som har siktet inställt på ett visst yrke. Utbildningarna är allt från ett par veckor till ett par år. En yrkeshögskoleutbildning är också ett bra alternativ för dig som vill skola om dig. Utbildningarna är skapade utifrån de behov som finns i näringslivet och leder därför nästan alltid till jobb. En komvuxutbildning passar dig som behöver komplettera dina betyg från grundskolan eller gymnasiet.

Vad ska du läsa till?

Att skola om sig innebär starten på en ny och spännande karriär. De flesta väljer därför att läsa till något de är intresserade av och tycker är roligt och givande. Ett alternativ är att titta på vilka yrken och utbildningar som ger jobb de närmaste åren. Inom industrin, vården och skolan är det exempelvis just nu stort behov av personal. Men det bästa är nog att utgå från vad du vill jobba med, snarare än vad som har störst jobbchans.

Ta steget – du är inte ensam

Arbetet är en så pass stor del av livet och om du inte trivs eller är sugen på att göra något annat och byta bana, finns det idag alla möjligheter att skola om sig. Du kanske inte trivs med arbetsgivaren eller kollegorna, du kanske känner att du inte når din fulla potential, du kanske vill utvecklas, ha högre lön eller andra arbetsuppgifter. Att läsa en utbildning är ett sätt att öppna upp för nya möjligheter. Och du är inte ensam. Många gör idag slag i saken och börjar plugga som vuxna för att skola om sig. Ta steget du också.

Utbildningar som ger jobb

Det råder stor kompetensbrist inom många branscher på dagens arbetsmarknad. Monticos yrkesutbildningar är utformade efter arbetsmarknadens behov. Därför kan du vara säker på att du hos oss hittar utbildningar som leder till jobb. Kolla in vårt utbildningsutbud här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Måste våra pallställ besiktigas?

Måste våra pallställ besiktigas?

Måste man besiktiga pallställ? Vem ska i så fall utföra besiktningen och hur ofta måste det göras? I den här artikeln reder vi ut vilka krav och föreskrifter som gäller kring besiktning av pallställ.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!