Konsultchef Kaltrina reder ut fördomarna kring att jobba som bemanningskonsult

En vanlig missuppfattning om jobbet som bemanningskonsult är att det är dåligt betalt. Många tror också att det är en osäker anställning och att man blir runtskickad hela tiden. Men stämmer verkligen det?
Kaltrina med blå bakgrund.

Tittar vi på Kompetensföretagens senaste konsultundersökning så visar den att konsulterna överlag har en relativt positiv bild av sin arbetssituation. De allra flesta känner sig uppskattade, har positiva erfarenheter och är nöjda med sina arbetsuppgifter. Av de tillfrågade konsulterna skulle 3 av 4 rekommendera sitt arbete som konsult.

Är det sämre betalt?

Det beror förstås på vad du tjänat innan. Alla bemanningskonsulter avlönas enligt kollektivavtalet. Lönen du får som konsult är en snittlön som räknas fram via något som kallas GFL, genomsnittligt förtjänstläge. Det innebär att din lön följer kundföretagens löneläge och bygger på vad de andra i din arbetsgrupp på kundföretaget tjänar.

– Säg att du blir uthyrd som montör hos ett företag. Du får då en lön som är ett genomsnitt av vad övriga på monteringen tjänar. Det spelar alltså ingen roll hur gammal du är eller hur lång arbetslivserfarenhet du har. Det betyder att du kan tjäna mer som konsult än direktanställd hos kundföretaget. Lönen påverkas också av hur många timmar du jobbar vilket gör att du kan få olika mycket i lön olika månader, förklarar Kaltrina Haxha, konsultchef på Montico.

Även om du inte har något uppdrag får du ändå lön. Som konsult är du garanterad en viss inkomst varje månad som är oberoende av hur många timmar du är uthyrd. Det kallas inkomstgaranti och lönen är då 90 procent av din snittlön de tre senaste månaderna.

Blir man runtskickad hela tiden?

Uppdragens längd beror på behovet hos kundföretaget. Kompetensföretagens konsultundersökning visar att 2 av 3 inte har bytt uppdragsgivare alls under sin anställning i bemanningsbranschen. Om man har bytt, så har de flesta gjort det en till tre gånger. 46% av de tillfrågade konsulterna är på uppdrag som varar upp till 1 år. 13% är på uppdrag som varar mellan 1–2 år och 9% är på uppdrag som varar mellan 2–5 år.

– Fördomen att man blir runtskickad hela tiden stämmer inte. Har vi ett uppdrag till en konsult så är det där vi vill att konsulten ska vara. Det är väldigt sällan det händer att vi skickar konsulterna till andra uppdrag och självfallet måste det också kännas okej för konsulten om man blir tillfrågad till ett nytt uppdrag. Vi matchar våra konsulter med rätt företag så att de hamnar på en arbetsplats där deras kompetens behövs och där de själva trivs, säger Kaltrina.

Är det en osäker anställning?

Bemanningskonsulter omfattas av ett kollektivavtal som reglerar den anställdes rättigheter och skyldigheter. Man har alltså samma trygghet som konsult som en vanlig anställd.

– Vi på Montico vill hitta en långsiktig lösning med en arbetssituation som passar dig som konsult. Det börjar oftast med att du får en provanställning hos oss på sex månader. Därefter är alltid vårt mål att du ska få en tillsvidareanställning, antingen hos oss eller hos kundföretaget. Så på ett sätt kan man säga att man är tryggare som konsult eftersom man har dubbla chanser att få fast jobb. Och de som vi anställer har vi ansvar för att hitta ett nytt passande jobb åt när uppdraget löper ut hos kundföretaget, man blir ju inte arbetslös, berättar Kaltrina.

Montico är ett auktoriserat bemanningsföretag med över 25 års erfarenhet av att hyra ut konsulter vilket har gjort oss till experter inom vårt område. Det är också en garanti för att vi är en seriös och pålitlig bemanningsleverantör som följer alla lagar och regler.

– Det ligger i allas intresse att du som konsult får en trygg anställning. Vi vill ju också att våra kunder ska vara nöjda och det är vår övertygelse att en trygg konsult gör ett bättre jobb än en otrygg, säger Kaltrina.

Läs mer om hur det är att jobba som konsult

Är du nyfiken på att jobba som bemanningskonsult? Läs mer om hur det går till här.

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Måste våra pallställ besiktigas?

Måste våra pallställ besiktigas?

Måste man besiktiga pallställ? Vem ska i så fall utföra besiktningen och hur ofta måste det göras? I den här artikeln reder vi ut vilka krav och föreskrifter som gäller kring besiktning av pallställ.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!