Återkoppling efter intervju – så hanterar du kandidaterna som inte fått jobbet

Har du koll på hur du ska återkoppla till kandidaterna i en rekryteringsprocess? Här ger vi dig ett par handfasta tips.
återkopplingefterintervju

För en kandidat som förväntansfullt räknat dagarna ända sen jobbansökan skickades in, kan väntan på ett svar kännas som en evighet. Bristfällig återkoppling skapar en dålig bild av arbetsgivaren och i sin tur varumärket vilket kan ha större följder än bara en avvisad kandidat.

Det är lätt hänt att i en rekryteringsprocess lägga allt fokus på de kandidater som var mest intressanta på intervjun. Många företag glömmer, och i många fall undviker, därför att återkoppla till dem som efter intervjun inte längre är aktuella. Det kanske inte påverkar själva rekryteringen i sig, men vid upprepade antal gånger kan det skapa negativa rykten om arbetsgivaren.

Det här ska du tänka på vid återkoppling efter intervju

Gör det i god tid

Det finns ingen anledning till att dröja med svaret – så fort du gått vidare med andra kandidater bör du meddela de som inte gått vidare om detta. Som sagt, tänk på att kandidaten antagligen sitter på helspänn och väntar på ett svar för varje timme som går. Ju längre tid det går desto större blir antagligen besvikelsen hos den jobbsökande.

Var tydlig och ärlig

Förklara varför kandidaten inte gick vidare i processen. Saknas viktiga kompetenser? Är arbetslivserfarenheten för knapp eller fanns det mer meriterade kandidater som sökte jobbet denna gång? Oavsett vad är det viktigt att vara ärlig så att kandidaten inte lämnas ovetandes och frustrerad efter rekryteringsprocessen.

Var personlig

Att slänga iväg ett mail med ett standardsvar kan av kandidaten upplevas både opersonligt och okänsligt. Om en person tagit sig tiden att göra en ansökan och delta på intervju så är det minsta du kan göra att ringa upp personen och förklara hur läget är. Det ger också kandidaten chansen att ställa frågor och inte lämnas förvirrad.

Oavsett vad – svara alltid

Naturligtvis är det inte roligt att medla tråkiga nyheter, men att inte återkoppla alls är betydligt värre. Ta dig tiden att ringa upp de kandidaterna – det kommer företaget att tjäna på i längden.

En av många delar i rekryteringsprocessen

Återkopplingen är enbart en av många delar som bör göras ordentligt för att lyckas med en rekrytering. Vi sköter hela rekryteringsprocessen så att ni kan fokusera på det ni gör bäst.

Läs mer hur vi jobbar med rekrytering här>

Mer inspiration

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!