Två personer hälsar på varandra i en fabrik.

Inspiration

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens
Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Faktorer som påverkar svårigheten att hitta personal

Det finns en mängd faktorer som avgör intresset för en viss tjänst. Genom att vara medveten om vilka faktorer som påverkar, kan du lägga in krutet på rätt ställe för att få fler och rätt ansökningar.

Ert arbetsgivarvarumärke

Hur attraktiva är ni som arbetsgivare? Hur välkänt är företaget och vilka värden förknippas med er? Genom ett genomtänkt och långsiktigt arbete med ert arbetsgivarvarumärke kan ni påverka hur ni uppfattas och öka er attraktionskraft.

Tänk på att de bästa ambassadörerna för att sprida ert varumärke är de medarbetare ni redan har. Ta hjälp av dem när ni bygger ert arbetsgivarvarumärke.

Hur attraktiv är tjänsten?

Om tjänsten du ska tillsätta inte är så attraktiv i sig får du tänka på vad du kan lyfta fram för att locka. Vad erbjuder ni som företag, vilka möjligheter till utveckling finns det inom företaget och så vidare.

Konkurrens från andra företag.

Om många andra företag söker liknande kompetenser som ni, påverkar detta er attraktionskraft. Speciellt när det handlar om svåra kompetenser som det råder brist på. Vad kan ditt företag göra för att locka kandidaterna att söka jobb just hos er?

Hur nå passiva sökanden?

Finns det tillräckligt med aktiva jobbsökare för tjänsten, eller behöver du nå kandidater som inte letar aktivt efter nya jobb? Även om många uppger att de kan tänka sig att byta arbete om rätt erbjudande dyker upp, är det bara en bråkdel som aktivt söker jobb.

Dessa personer når du kanske inte via traditionella platsannonser eller jobbsajter. Fundera på hur din målgrupp ser ut. Var finns de och vilka kanaler kan de tänkas använda? Det finns en rad sociala medier som kan fungera, men våga också tänka nytt och annorlunda för att nå ut till din målgrupp.

Förenkla ansökningsprocessen

Hur enkelt är det att söka ett jobb hos er? Har ni en karriärssida på webben? Görs ansökan genom några enkla klick, eller behöver kandidaten skapa ett konto med användarprofil innan de kan fylla i ansökningsformuläret? Som användare av digitala tjänster är vi vana vid att enkelt och snabbt kunna utföra våra ärenden. Våra förväntningar är desamma när vi söker jobb. Är ansökningsprocessen för krånglig och tidskrävande finns det en risk att du tappar sökanden på vägen.

Testa att söka ett ledigt jobb på er egen hemsida. Vilken upplevelse får du? Är det lätt att hitta lediga jobb? Hur enkelt är det att söka ett jobb och vad får du för respons när du skickat iväg ansökan? Allt fler söker jobb via mobila enheter. Att ha en hemsida där du smidigt kan söka jobb även via mobila enheter blir avgörande för att inte tappa kandidater på vägen.

Gör en detaljerad arbetsbeskrivning

Ett av de främsta skälen till val av nytt arbete är intressanta arbetsuppgifter. Det är vad många jobbsökare uppger som det viktigaste skälet när de väljer nytt arbete.

På samma spår är det viktigt att arbetsuppgifterna i platsannonsen stämmer överens med verkligheten. För att rekrytera rätt personer som väljer att stanna kvar i företaget gäller det att få kandidaten att förstå vad tjänsten innebär och vara så detaljerad som möjligt i beskrivningen.

Vi avlastar dig i rekryteringsarbetet

En rekryteringsprocess består av många steg som behöver göras med stor noggrannhet för att undvika dyra felrekryteringar. Montico hjälper dig med hela, eller delar av, rekryteringsprocessen så du kan spara tid och resurser. Läs mer om hur vi jobbar med rekrytering här.

Mer inspiration

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Därför är det viktigt att göra objektiva rekryteringar

Vi har hjälpt företag att rekrytera medarbetare i över 25 år och samlat på oss mycket erfarenhet som vi vill dela med oss av. Ett område handlar om objektiva rekryteringar. Vad innebär det och varför är det viktigt? Vi bad en av våra seniora rekryteringskonsulter Robert Landén, att berätta mer.

Tänk på det här när du rekryterar

Tänk på det här när du rekryterar

Att rekrytera nya medarbetare kan vara både tidskrävande och kostsamt om det blir fel. Vi vill därför bjuda på några tips som ökar chanserna till en lyckad rekrytering.

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Öka era möjligheter att hitta rätt kandidater

Problemet med kompetensbrist på arbetsmarknaden har pågått en längre tid nu och många företag upplever att det är svårt att hitta kandidater med rätt kompetens. Här delar vi med oss av några tips på vad du kan göra, både på kort och lång sikt, för att öka möjligheterna att hitta rätt kandidater.

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster.

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!