En kvinna svetsar.
Aktuellt från Montico | 3 november, 2022
Skräddarsydda utbildningar lockar fler kvinnor till industrin
Det finns ett stort behov av utbildad personal inom industrin. Dessutom strävar branschen efter att öka andelen kvinnor då mångfald är en viktig tillgång. Vi på Montico har därför startat rekryteringsutbildningar skräddarsydda efter företagens behov och särskilt riktade mot kvinnor.

Rekryteringsutbildningarna tas fram i samarbete med företag som behöver anställa och kan vara antingen vuxenutbildningar eller arbetsmarknadsutbildningar inom bland annat svets och CNC och riktar sig mot kvinnor. Det har visat sig vara ett lyckat koncept. I dagsläget bedrivs rekryteringsutbildningarna på våra utbildningsenheter i Växjö och Mjölby.

– På vår skola i Växjö har vi i dag totalt 32 svetselever, varav 21 är kvinnor. Detta är ett resultat av ett nära samarbete med bland annat Volvo CE och Saab. Vi kör även rekryteringsutbildningar åt exempelvis Holtab, Gehab och PLS Truck Bodies dit vi utbildar elmontörer och för Volvo har vi precis börjat en ny rekryteringsutbildning gällande montörer, säger Anel Aljicevic, verksamhetschef inom kompetensutveckling i Växjö.

Även i Mjölby finns det ett stort intresse för utbildningarna.

– I Mjölby utbildar sig just nu 70 elever, varav 25 är kvinnor, inom montering, svets och CNC. Företagen vi samarbetar med är bland annat Toyota Material Handling, Fredriksons, Scanfil, Hamex Precision Tools, BTT Plåt och Modine, säger Kristina Aronsson, platschef/kundansvarig på Montico i Mjölby.

Utbildningarna leder i de allra flesta fall till anställning, oftast på företaget där de gjort sin APL och bidrar därmed till att företagen når sina mål för andel anställda kvinnor i sina verksamheter.

– Vi ser mycket positivt på den här typen av samarbeten där vi hjälper företag att hitta rätt kompetens och samtidigt stärker svensk industri och bidrar till att göra den mer jämställd, säger Kristina Aronsson.

Läs mer om hur vi jobbar med rekryteringsutbildningar här.

Fler nyheter

Fler YH-kurser på Montico efter sommaren

Fler YH-kurser på Montico efter sommaren

En helt ny kurs och fler starter av två befintliga kurser. Det blev resultatet för Montico när Myndigheten för yrkeshögskolan presenterade vilka ansökningar som beviljats.

Prenumerera på Monticos nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss på Montico direkt i din inkorg.

Klicka på knappen nedan för att anmäla dig nu.