
Byggnadsinspektör / Tillsynshandläggare PBL
Vill du ha en viktig roll i att säkerställa att byggprojekt följer lagar och regler? Som byggnadsinspektör eller tillsynshandläggare granskar du bygglov, utför tillsyn och vägleder byggherrar och entreprenörer. Efterfrågan på den här kompetensen ökar i takt med att byggbranschen utvecklas – och den här utbildningen ger dig den kunskap och praktiska erfarenhet som krävs för att ta steget in i yrket.
Studieform:
Distansutbildning
Antal poäng:
410 yhp, 2 år
Studietakt:
Heltid
Examen:
Yrkeshögskoleexamen
Finansiering:
Berättigad till studiemedel via CSN
Nästa start:
September 2025
Ansökan:
Öppet för sen anmälan
Vad gör en byggnadsinspektör / tillsynshandläggare?
Som byggnadsinspektör/tillsynshandläggare ser du till att byggprojekt följer aktuella lagar och regler. Du granskar bygglov, utför tillsyn och ger råd till byggherrar och entreprenörer. Rollen kräver både teknisk förståelse och god kommunikationsförmåga, då du samarbetar med olika aktörer inom byggbranschen.
I takt med att reglerna skärps och antalet byggprojekt ökar, blir kompetensen inom tillsyn allt viktigare – och efterfrågan på yrkesrollen växer.
Det här kan du jobba med efter utbildningen
- Byggnadsinspektör
- Tillsynshandläggare
- Bygglovshandläggare
- Bygglovskonsult
Om utbildningen
Utbildningen ger dig den kompetens som krävs för att arbeta som byggnadsinspektör/tillsynshandläggare. Du lär dig att tillämpa lagar och regler som styr byggandet i Sverige, från bygglovsprocessen till teknisk uppföljning och tillsyn. Utbildningen ger dig även kunskap om myndighetsutövning, kommunal- och förvaltningslagen samt hållbart byggande.
Förutom tekniska kunskaper får du färdigheter i att kommunicera och samverka med olika aktörer inom byggbranschen på ett rättssäkert och tydligt sätt. Du lär dig att utföra tekniska samråd, arbetsplatsbesök och slutsamråd, samt att hantera relevanta digitala verktyg. Efter utbildningen kan du självständigt arbeta med tillsynsärenden och säkerställa att byggprojekt uppfyller gällande lagstiftning och kvalitetskrav.
Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen.
Studera flexibelt på distans
Denna utbildning är upplagd för att ge dig friheten att studera var du än befinner dig, samtidigt som du får möjlighet att nätverka och fördjupa dina kunskaper vid tre fysiska träffar i antingen Norrköping eller Ronneby.
Du har tillgång till en modern och användarvänlig lärplattform där du enkelt kan ta del av föreläsningar, inspelat material, uppgifter och interaktiva diskussioner med både utbildare och kurskamrater. Utbildningen kombinerar föreläsningar, inspirerande gästföreläsningar, praktiska övningar och case-baserat lärande.
LIA (Lärande i arbete) under utbildningen
En viktig del av utbildningen är LIA, där du genomför tre praktikperioder ute på en arbetsplats. LIA ger dig värdefull yrkeserfarenhet och en direkt koppling till branschen. För många blir det också en väg in i arbetslivet, då arbetsgivare ofta ser LIA som en del av sin rekryteringsprocess.
Behörighet
För att söka utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt särskilda förkunskaper i Bygg och anläggning 1 eller motsvarande kunskaper.
Urval
Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval genom ett särskilt prov. Provet bedömer de förmågor och kompetenser som krävs för att tillgodogöra sig utbildningen.
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på utbildningen men inte redo att ansöka än? Skicka en intresseanmälan så kontaktar vi dig och berättar mer!
Frågor om utbildningen?
Kontakta utbildningsledare Victoria Käller för mer information om utbildningen:
Telefon:
0470-59 26 66
Kursinnehåll
Här kan du läsa mer om utbildningens kurser och vad du kommer att lära dig.
Bygglov 30 YH poäng
Kursen ger kunskap om bygglovsprocessens olika steg och hur lovpliktsärenden handläggs. Du lär dig tolka och tillämpa PBL och PBF, samt hantera undantagsregler och kulturmiljövärden.
Kursen tar även upp anmälningspliktiga åtgärder som attefallsåtgärder och underhåll av kulturskyddade byggnader.
Byggnadsinspektion 60 YH poäng
Kursen ger kunskap om byggnadsinspektionens process, från tekniskt samråd till slutbesked. Du lär dig bedöma och inspektera kontrollplaner, genomföra arbetsplatsbesök och hantera anmälningspliktiga åtgärder.
Kursen behandlar även riskanalyser, arbetsmiljö och krav på kontrollansvariga.
Byggnadsteknik 60 YH poäng
Kursen ger förståelse för byggtekniska begrepp, byggfysik och hållbara material. Du lär dig tolka tekniska lösningar och system samt tillämpa Boverkets byggregler (BBR).
Kursen behandlar även kravställning, standarder och framtidens byggregler.
Examensarbete 20 YH poäng
I examensarbetet fördjupar du dig i ett valt ämne inom lovplikt, tillsyn eller inspektion. Du planerar, genomför och redovisar en undersökning i rapportform. Arbetet avslutas med muntlig presentation och opponering.
Förvaltningsjuridik 10 YH poäng
Kursen ger en grundläggande förståelse för politiskt styrda organisationer och kommunal förvaltning. Du lär dig om kommunallagen, förvaltningslagstiftning och myndighetsutövning.
Kursen behandlar även arbetsmiljö och förhållningssätt inom offentlig verksamhet.
Kommunikation och bemötande 30 YH poäng
Kursen ger kunskap om kommunikationsmetoder och bemötande i olika situationer. Du lär dig hantera konflikter, förstå beteendevetenskap och utveckla din skriftliga och muntliga kommunikation.
Kursen behandlar även interkulturella relationer och mjuka värden.
LIA 1 10 YH poäng
I den första LIA-perioden får du en inblick i yrkesrollen och hur myndighetsutövare arbetar i en politiskt styrd organisation. Du deltar i det dagliga arbetet och får förståelse för förvaltningsområden, detalj- och översiktsplaner samt kommunala riktlinjer.
LIA 2 30 YH poäng
Under den andra LIA-perioden får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete inom bygglovshandläggning. Du utvecklar din förståelse för yrkesrollen som myndighetsutövare och får insikt i hela bygglovsprocessen, från ansökan till beslut.
Här får du värdefull erfarenhet av hur bygglovsärenden hanteras i praktiken och hur lagstiftningen tillämpas i olika situationer
LIA 3 60 YH poäng
Under den tredje LIA-perioden omsätter du dina teoretiska kunskaper till praktisk kompetens och fördjupar din förståelse för yrkesrollen. Du utvecklar specialiserade kunskaper och färdigheter i de vanligaste arbetsuppgifterna inom bygglovshandläggning.
Du får erfarenhet av att självständigt, med stöd, granska, handlägga och fatta beslut i lovplikts-, tillsyns- och inspektionsärenden.
Miljö- och hållbar utveckling 10 YH poäng
Kursen ger kunskap om hur de globala målen påverkar byggbranschen och vilka krav som ställs ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Du lär dig hur hållbarhetsarbete integreras i yrkesrollen och får kompetens att medverka i förändringsprocesser kopplade till miljö och hållbar utveckling.
Samhällsplanering 30 YH poäng
Kursen ger kunskap om samhällsplanering utifrån PBL kapitel 3, 4, 5 och 6 samt hur detalj- och översiktsplaner tolkas och tillämpas. Du får insikt i byggtraditioner och samspelet mellan ny och äldre bebyggelse.
Kursen ger även färdigheter i att arbeta utifrån kommunala riktlinjer med hållbarhet och digitala verktyg i fokus.
Tillsyn 60 YH poäng
Kursen ger fördjupade kunskaper om byggnadsnämndens tillsynsansvar och hur lagar, förordningar och rättspraxis tillämpas i tillsynsärenden. Du lär dig hur tillsyn utövas, samt hur sanktioner, ovårdade tomter och strandskydd hanteras.
Kursen ger dig kompetens att granska och handlägga tillsynsärenden enligt gällande lagstiftning, upprätta korrekt dokumentation och formulera tjänsteskrivelser samt kommunicera tjänsteutlåtanden.
Våra samarbetspartners




Ansök till utbildningen
Vill du påbörja din resa mot en karriär som byggnadsinspektör/tillsynshandläggare? Klicka på knappen nedan för att komma igång med din ansökan.
Ansökan stänger den 9 juli 2025.
Få mer information om utbildningen
Fyll i formuläret så kommer en utbildningsledare att kontakta dig för att berätta mer om utbildningen och svara på dina frågor.
*Observera att detta inte är en ansökan till utbildningen. Genom att skicka in en intresseanmälan får du mer information och möjlighet att ställa frågor innan du bestämmer dig.