Två underhållsmekaniker som granskar en maskin.

Hem / Utbildning / Vuxenutbildning / Underhållsmekaniker

Underhållsmekaniker

Idag är det svårt att få tag på utbildade underhållsmekaniker trots att behovet är stort, vilket medför goda jobbmöjligheter för dig som väljer denna utbildning.

Att jobba som underhållsmekaniker

En underhållsmekaniker eller underhållstekniker som det också kallas, jobbar med att sköta förebyggande underhåll på maskiner och utrustning för att minska risken för driftstopp och att lösa fel och maskinhaverier som kan uppstå.

Om utbildningen

I utbildningen till underhållsmekaniker får du lära dig mycket om förebyggande och avhjälpande underhåll av maskiner och mekanisk utrustning inom industriproduktion. Du får en bred kunskap inom hydraulik, pneumatik, elteknik, mekatronik samt lager och smörjteknik.

Utbildningen är cirka 50 veckor men längden kan variera beroende på dina förkunskaper och studietakt. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, ingår också i utbildningstiden på cirka 8-10 veckor.

Detta är en kommunal vuxenutbildning (komvux) vilket innebär att den är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Förkunskaper

För att kunna gå denna utbildning behöver du godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk. Du kan också läsa den efter att du är klar med SFI eller kombinera med SFI kurs C.

Efter avklarad utbildning

Som utbildad underhållsmekaniker har du goda chanser att få jobb på till exempel en tillverkningsindustri eller en kommunal värmeanläggning. Du kan även arbeta som servicemontör, processtekniker eller som arbetsledare inom underhåll.

Utbildningsinformation

Utbildningstyp

Kommunal vuxenutbildning (komvux)

Studieort

Växjö

}

Studiefart

Individuellt 

Utbildningsstart

Löpande

Omställningsstudiestöd 

Nu har du som söker utbildning möjlighet att ta del av omställningsstudiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Det är ett ekonomiskt stöd för dig som vill vidga din kompetens, antingen genom att fördjupa dig inom ditt nuvarande område eller genom att hitta en ny yrkesbana. 

Läs mer om omställningsstudiestödet här

Så här ansöker du till utbildningen

Du ansöker till utbildningen genom studie- och yrkesvägledningen hos din hemkommun. Klicka på en av rutorna nedan för att komma vidare med din ansökan.

Växjö kommun

Utbildningsplats:
Kvarnvägen 10 Hus F,
352 41 Växjö

Har du några funderingar?

Fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.