En elev pratar med en annan elev på svenskalektion.

Hem / Utbildning / Vuxenutbildning / Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk är en kurs för dig som har ett annat modersmål än svenska och vill bli bättre på att prata, skriva, läsa och förstå svenska.

Att lära sig ett nytt språk

Många som bor i Sverige och har ett annat modersmål än svenska, upplever att det kan vara svårt att vara en aktiv del i samhället och arbetslivet när man inte kan språket så bra. Det kan också vara svårt att visa sin personlighet och samspela med andra människor i olika situationer.

Om kursen

Kursen hjälper dig att bli bättre på att prata, skriva, läsa och förstå svenska. Du får träna på muntlig och skriftlig kommunikation som behövs i samhället och arbetslivet samt för att kunna studera vidare.

  • Du blir bättre på att tala och skriva svenska.
  • Du blir bättre på att läsa och förstå svenska.
  • Du får ett större ordförråd.
  • Du lär dig hur det svenska språket är uppbyggt.

Svenska som andraspråk går också att läsa inriktat mot ett särskilt yrke som du vill jobba med. Kursen ger dig då kunskaper om de ord och uttryck som är vanliga i det yrket. Du kan också kombinera kursen med praktik på en arbetsplats.

Hur lång är kursen?

Kursens längd kan variera mellan 4 månader och 1,5 år. Alla läser nämligen i sin egen takt och efter sin egen förmåga. När du börjar gör vi upp en plan tillsammans och under utbildningens gång stämmer vi av med dig hur det går.

Studiemedel

Svenska som andraspråk är en kommunal vuxenutbildning (komvux). Det innebär att utbildningen inte kostar något och att du kan ansöka om studiemedel från CSN.

Utbildningsinformation

Utbildningstyp

Kommunal vuxenutbildning (komvux)

Studieort

Växjö

}

Studiefart

Individuellt

Utbildningsstart

Löpande

Så här ansöker du till utbildningen

Du ansöker till utbildningen genom studie- och yrkesvägledningen hos din hemkommun. Klicka på en av rutorna nedan för att komma vidare med din ansökan.

Växjö kommun

Utbildningsplats:
Kvarnvägen 10 Hus F,
352 41 Växjö

Har du några funderingar?

Fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.