En svetsare svetsar.

Svetsutbildning (IW-utbildning)

Industrin i Sverige har stort behov av arbetskraft och då speciellt kvalificerade svetsare. Med en utbildning till Internationell Svetsare (IW) blir möjligheterna att få arbete stora. En IW-utbildning ger god och grundläggande kunskap om material och svetsprocesser.

Svetsutbildning med möjligheter

Efter godkänd IW-utbildning erhåller utbildningsdeltagarna svetsarprövningsintyg enligt ISO 9606 och tilldelas IW-diplom, vilket innebär ett internationellt erkännande som svetsare, giltigt i fler än 30 länder.

Efter utbildningen finns goda utvecklingsmöjligheter inom yrket och med en IW-utbildning i bagaget finns det också många möjligheter till vidareutbildning.

IW-utbildningen ger kursdeltagaren möjlighet att gå vidare från nivå Kälsvetsare till Plåtsvetsare och slutligen till Rörsvetsare i respektive svetsmetod (MMA, MAG, TIG och GAS). Kursdeltagarna avlägger efter varje nivå svetsarprövningar enligt ISO 9606 och teoretiska prov enligt riktlinjerna i IW (International Welder).

Efter några år i yrket kan man söka vidare till IWS-utbildning och få en IWS-examen (Internationell Svetsspecialist) vilket öppnar upp möjligheten att jobba som svetsansvarig.

Utbildningens innehåll

En komplett IW-utbildning består av moduler för respektive svetsmetod. Beroende på behov och handlag kan du avsluta utbildningen på önskad nivå:

  • Kälsvetsare
  • Plåtsvetsare
  • Rörsvetsare

Modulerna är uppdelade i:

  • Praktisk övning som ger den mångsidiga skicklighet som krävs. Där ingår även arbetsplatsförlagd utbildning som en modul.
  • Teoretisk undervisning som ger omfattande förståelse för svetsmetoden och grundmaterialets egenskaper samt kunskap om standarder och säkerhetsföreskrifter.

Varje modul avslutas med teoretisk och praktisk examinering.

Individuell utbildningsplan

Vi tar hänsyn till dina förkunskaper men också till företagens behov av kunskaper genom att arbeta med individuella utbildningsplaner. En del av utbildningen kommer att förläggas ute på företag. I första hand sker detta på ett företag som har behov av att rekrytera arbetskraft.

Förkunskaper

Du bör ha intresse av att arbeta inom verkstadsindustrin. Har du erfarenhet av svetsning sedan tidigare börjar du med en nivåbedömning av dina tidigare kunskaper för att sedan börja utbildningen på den nivå du befinner dig på.

Studiebesök

Innan du börjar utbildningen hos oss har du möjlighet att göra ett studiebesök. Då du får träffa någon av lärarna, titta på lokalerna och bilda dig en uppfattning om utbildningen och yrket. Du bokar tid för studiebesök via handläggare på Arbetsförmedlingen.

Utbildningsinformation

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning (Arbetsförmedlingen)

Studieort

Ljungby, Mjölby, Nyköping, Olofström, Vimmerby, Västervik

Hur ansöker man till utbildningen?

Vår svetsutbildning är framtagen tillsammans med Arbetsförmedlingen vilket innebär att du behöver kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att ansöka till denna utbildning.

Till Arbetsförmedlingen →

Skicka intresseanmälan