Hanna Hjertqvist Supply Chain Manager på Fogmaker i Växjö.

Verksamhetsutveckling och ledarskap

”Det var verkligen en ögonöppnare”
Fogmakers arbete med ständiga förbättringar har fått ett uppsving efter att alla inom både produktion och logistik gått Monticos utbildning Lean-Kvalitet-Attityd.

– Vi är jättenöjda, det var verkligen en ögonöppnare. Det var en bra kombination med teori först för att få en förståelse för vad Lean är och hur det kan användas, sedan praktiskt när vi gick ut där vi jobbar för att titta på bitar som man kan effektivisera och förbättra, säger Hanna Hjertqvist som är Supply Chain Manager på Fogmaker i Växjö.

Hur kom det sig att ni gick Monticos utbildning Lean-Kvalitet-Attityd?

– Det var min kollega, produktionschefen, som tipsade mig. Alla i produktionen hade gått utbildningen och de tyckte den var så bra. Vi arbetar alla med ständiga förbättringar och inom logistik är vi måna om att bli mer effektiva. När företagets försäljning och produktion ökar så behöver vi kunna hantera fler släckare. Vi ville ge kunskapen till hela personalstyrkan och valde att ta med alla 15 medarbetare. Vi som chefer kan inte själva se allt det dagliga och vad som kan förbättras.

Något som var särskilt lärorikt och som ni har nytta av?

– Det bästa är att alla har samma tänk nu, att både produktion och logistik har gått samma utbildning. Utbildningen var ju på plats hos oss och när vi gick för att kolla på våra arbetsplatser kom det upp många förbättringsförslag som sparar både tid och kostnader och förbättrar arbetsmiljön. Det blev väldigt konkret.

– Vi har gått igenom alla förslag och rangordnat dem och håller fortfarande på att gå igenom listan. Vi har en tid avsatt varje vecka där vi går igenom statusen på förbättringsförslagen, vilka vi har i gång, vilka nya som har kommit in och vilka som är genomförda och klara. Ständiga förbättringar är ett fantastiskt arbetssätt.

Kan du ge något exempel på ett förbättringsförslag som ni genomfört?

– Vi har sett över vårt arbetssätt för paketering och in- och utleverans, hur arbetsplatserna är utformade, var komponenterna plockas osv. Vi håller också på med ett stort layoutprojekt nu där vi bygger om, och där är flera av förbättringsförslagen invävda.

Om Fogmaker

Fogmaker International AB utvecklar, tillverkar och marknadsför brandbekämpningssystem med högtrycksvattendimma avsedda för motorrum sedan 1995. Företaget har sin anläggning med forskning och utveckling samt tillverkning med 100 anställda i Växjö. Läs mer om Fogmaker på www.fogmaker.com.

Vi hjälper dig med ledarskap- och verksamhetsutveckling

Hos Montico hittar du både kurser och tjänster inom ledarskap- och verksamhetsutveckling som går att anpassa efter ditt företags unika behov. Klicka på knappen nedan för att se hela vårt utbud.