Rune och Johan från Inså.

Referenser | Företagsutbildning

Inså Svets & Montage ville ha kompetensen i huset – utbildade en anställd till svetsansvarig
2014 blev det obligatoriskt med certifiering av stålkomponenter enligt EN 1090-1. Då valde Inså Svets & Montage AB att anlita en extern svetsansvarig för att uppfylla kraven. Men 2020 tog de beslutet att istället utbilda en av de anställda för att ta över svetsansvaret.

Inså Svets & Montage AB är ett företag i Varberg som sysslar med stålbyggnationer. De startade för snart 30 år sedan och har idag 10 anställda som arbetar med att tillverka olika stålkonstruktioner till bland annat skolor, bostäder, industrilokaler och idrottshallar.

– Vi ville ha kompetensen i huset. Det blev inte att vi anlitade den externa svetsansvarige så mycket som vi borde och tänkte att vi skulle använda det mer om vi kunde göra allt själva. Därför frågade jag Johan om han kunde tänka sig att gå IWS-utbildningen hos Montico, säger Rune Andersson, vd.

Tveksam först men glad att han tackade ja

Johan Ericsson har 20 års erfarenhet inom svets och har de senaste åren jobbat på Inså Svets & Montage där han fungerat som svetsansvarig förutom de externa delarna.

– Jag var väldigt tveksam om utbildningen var något för mig. Jag tyckte inte det var så jättekul när jag gick i skolan så det tog emot att säga ja. Det jag bävade för mest var om det skulle vara redovisningar där man skulle stå inför alla och prata. Det var min stora skräck faktiskt. Men jag kollade med Montico innan och de sa att det inte skulle vara något sådant, säger Johan.

– Efter att ha funderat och viss övertalning tackade jag ja och det är jag jätteglad för nu. Utbildningen var jättebra och jag har fått med mig mycket. Sedan var det kul att träffa andra människor från olika håll som hade mycket att berätta.

”Det var inte så omöjligt som jag tänkt innan”

Utbildningen var på fem veckor med upplägget att man var i skolan varannan vecka. Inför varje tillfälle fick man veta vilken modul som skulle gås igenom så man kunde förbereda sig.

– Det var jobbigt första veckan men sen blev det bara roligare och roligare. Det var kul att läsa om sådant man jobbar med. Och på proven fick man ta med sig sina egna noteringar och en surfplatta. Det tyckte jag var bra. Det är ju så det fungerar i praktiken, säger Johan.

– Ta en sådan sak som standarder. Det verkade så stort och mycket så det hade jag inte satt mig in i tidigare. Men det finns ju alltid hänvisningar till var man ska kolla och nu är det kul att veta var man ska leta. Det var inte så omöjligt som jag tänkt innan.

Stor nytta för företaget

När Johan var klar med utbildningen gick det snabbt att komma igång med jobbet som svetsansvarig.

– Jag kom igång direkt och tycker det är roligt. Nu är det mitt ansvar och jag tar det på allvar. Vi avsätter en dag i veckan för att jag ska hinna jobba med det. Jag tycker det är kul att kunna förklara varför det är viktigt att exempelvis följa vps:er och göra vissa inställningar. Sedan har vi även köpt kantpress och bockningsmaskin så nu behöver vi inte skicka iväg grejer utan kan göra allt själva, säger Johan.

Vd:n Rune tycker att det fungerar jättebra och ser stor nytta med att ha en intern svetsansvarig.

– För oss innebär det många fördelar. Dels sparar vi pengar på att inte behöva anlita någon extern och det blir inte någon startsträcka. Nu kan vi göra alla svetsarprövningar själva och det blir verkligen nyttjat till varje del. Det har blivit rutin för oss. Det verkar också som att kollegorna lyssnar och blir mer intresserade när det kommer från Johan och inte någon utifrån, säger Rune.

Kompetensutveckling enligt dina önskemål

Montico erbjuder både företagsanpassade utbildningar och öppna kurser som matchar era kompetensutvecklingsbehov. Klicka på knappen nedan för att se vårt utbildningsutbud.