– Cheferna lyfte att några av medarbetarna hade svårt med svenskan. De var osäkra på om de förstått och vi sysslar med komplexa produkter där det är viktigt att alla detaljer blir rätt. SFI:n som de gått kändes inte tillräckligt och vi kunde inte begära att de skulle läsa mer svenska på kvällstid. Samtidigt har vi ett stort kompetensbehov och då kan det ju inte falla på att svenskan är lite knagglig, säger Pernilla.
Lösningen blev ett upplägg där Julia som är SFI-lärare på Montico i Växjö kom till företaget och hade skräddarsydd språkträning med de som behövde. Träningen innehåll både vardagsord och begrepp inom industrin som är viktiga att kunna.
– Jag tog bilder på moment och redskap i vår tillverkning som de använde i språkträningen. De fick också fylla på med sådant som de själva var osäkra på. De träffades varannan vecka, två timmar per gång, under tio veckor och hade uppgifter som de skulle träna på emellan där de tvingades att ställa frågor och prata mer svenska. Det handlade inte bara om att förstå utan även att göra sig förstådd, säger Julia.
På Willo är man jättenöjd med satsningen och har sett flera positiva effekter av språkträningen.
– Största skillnaden är modet. Att de vågar prata mer, vågar försöka och säga fel. De har fått fler ord på sina arbetsmoment vilket gjort dem mer självständiga. Det har också blivit en ökad arbetsglädje och de känner sig mer sedda i sitt arbete. Jag tror absolut att det är så här vi behöver göra. Språket kan inte vara en sådan hög mur när det är sådan kompetensbrist inom industrin, avslutar Pernilla.