Stöd och matchning hjälpte Jonas att hitta utbildning som ledde till jobb

Jonas Karlsson står framför en verkstadsmaskin.

Jonas Karlsson, 36 år från Kosta, hade varit arbetslös länge och var inställd på att byta inriktning och utbilda sig för att få ett jobb. På Montico fick han hjälp att hitta rätt utbildning och som nybakad elmontör har han nu fått jobb på ett företag i Växjö.

Berätta lite om hur du kom i kontakt med Montico?

– Jag gick på en mässa via Arbetsförmedlingen för att välja ett företag med Stöd och matchning. Jag såg Montico där och kände igen namnet eftersom jag sökt jobb där innan.

Så du började på Monticos Stöd och matchning?

– Ja, det var kanonbra och jag fick jättebra hjälp. Jag blev bland annat utskjutsad till företag på studiebesök och var och tittade på Monticos CNC- och Elmontörsutbildningar.

Du valde att gå Elmontörsutbildningen?

– Jag hade gått arbetslös länge och ville ha en yrkesutbildning med praktik för att komma ut på ett företag och visa vad jag går för. Jag hade jobbat på Glasbruket i Kosta för länge sedan men hade inga nya referenser och sedan pluggat lite från och till. Jag kände att jag ville byta inriktning och läsa till något med goda jobbutsikter.

– Utbildningen tog ungefär nio månader med åtta veckors praktik som jag gjorde på ett företag i Växjö där jag fick jobb direkt efter studierna.

Hur upplever du kontakten med Montico?

– De hjälpte mig med att hitta rätt utbildning och få ut mig på praktik som ledde till jobbet jag har nu. Det har verkligen blivit en nystart för mig och jag är evigt tacksam för all hjälp jag fått från Montico. Jag är jätteglad att jag faktiskt fått ett jobb. Det är inte så lätt.

Hur är det på nya jobbet?

– Det funkar jättebra. Jag trivs bra. Jag körde upplärning de första tre veckorna och jobbar nu som montör där jag bygger ihop stora lådor till fläktaggregat. Planen är att jag ska flytta över till elmontör när det finns plats där.

Vill du också guidas på vägen till nytt jobb? Läs mer om vår tjänst Stöd och matchning här.

Fler referenser