Daniel | Lönekonsultutbildning

Daniel Jönsson står på sin kontorsplats

“Lön är en mycket roligare värld än man tror”

 

Daniel hittade rätt med lönekonsultutbildningen. Han gillade blandningen av siffror och kontakt med människor och att man vet vad man blir.

Daniel Jönsson gick för några år sedan Monticos lönekonsultutbildning i Växjö. Han hade läst marknadsföring på universitet, jobbade på ett lager och visste inte riktigt vad han ville göra. Han hade gått teknisk linje på gymnasiet och tyckte matte var kul, gillade kommunikation och hr-frågor och sökte några jobb men hittade inget bra. Det var när en kompis bror berättade om att han läst till lönekonsult som allt föll på plats.

– Jag kände direkt att det lät spännande. Jag gillade kombinationen av siffror och kontakt med människor och att den var väldigt praktisk. Han hade fått jobb direkt och det var en utbildning som man vet vad man blir.

Daniel slutade lagerjobbet och läste till lönekonsult. Praktiken gjorde han på Växjö kommun och det var också där han fick jobb direkt efter utbildningen.

– Först fick jag ett sommarjobb som sedan övergick till ett vikariat till hösten och längre fram fick jag en tillsvidareanställning när en gick i pension. Jag körde skol- och omsorgslöner och fick också lite systemvårdande uppgifter. Det var då intresset för system växte ännu mer.

Efter några år kände Daniel att han ville testa att jobba i den privata sektorn.

– Jag ville jobba med nåt mer än bara kommunala löner och de avtalen. I december 2018 började jag därför som lönekonsult på Aspia där jag jobbar mer med helheten. Jag kör alla delar för en lönekund, allt från att jag tar emot material från kunden, skapar lönekörning, registrerar allting, hanterar semesterskuld, pensionsrapportering osv. Sen stänger jag löneperioden och skickar bankfiler. Jag har mycket kontakt med kund vilket jag saknade i mitt förra jobb.

– Under våren 2019 frågade min chef om jag var sugen på att bli systemansvarig för Växjö lönecenter. Och det var jag. Jag fick gå en internutbildning och började sen jobba med uppsättningar i lönesystemet för nya kunder och tog på mig lite mer komplicerade felsökningar.

Daniel har nyligen bytt tjänst igen inom Aspia. I somras såg han en tjänst internt som projektledare för implementering för nordiska lönekunder som han sökte och fick.

– Det är en slags samordningstjänst där jag jobbar med kunder som har verksamhet i fler än ett nordiskt land. Jag ser till att vi får all information vi behöver och jobbar mycket med problemlösning. Det kan handla om att integrera olika system, t ex att en kontokortsleverantör ska tankas över i lönesystemet. Kunden kanske byter kollektivavtal eller organiserar om eller blir uppköpta och anställda ska flyttas mellan bolag. Det känns som en roll där jag vill vara kvar i nu och växa in i.

– Min erfarenhet är att man som lönekonsult behöver gilla administration, noggrannhet, struktur och tycka att det är kul med service och att ha kontakt med människor. Man behöver vara inlyssnande och kunna förklara på ett bra sätt. Sedan bör man tycka att det är kul att hålla sig ajour med ny kunskap. Löneområdet förändras hela tiden med nya lagar och regler. Lön är en mycket roligare värld än man tror. Det kommer alltid något nytt och man lär sig hela tiden nya saker.

Fler referenser