5 utbildningar som ger jobb 2021

Lärare instruerar elev som går utbildning som ger jobb.

Har du svårt att bestämma för vilken utbildning du vill gå? Att ha koll på vilka utbildningar som ger jobb kan underlätta ditt val. I den här artikeln listar vi fem utbildningar inom yrken med goda jobbmöjligheter.

Hur vet man vilka utbildningar som ger jobb?

Idag råder det så kallad kompetensbrist inom många yrken på arbetsmarknaden. Det innebär att arbetsgivare har svårt att hitta personer med de rätta kompetenserna för vissa jobb. Till exempel råder det idag stor kompetensbrist inom industrin, där arbetsgivarna skriker efter bland annat svetsare och CNC-operatörer.

Kompetensbristen gör att personer med en utbildning inom dessa yrken har goda möjligheter att hitta jobb då konkurrensen om jobben är liten. Men vilken typ av utbildning ger egentligen allra bäst förutsättningar att komma ut i arbete direkt efter studierna?

Yrkesutbildning ger efterfrågad kompetens

Om du är ute efter att skaffa dig kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden så är yrkesutbildning ett bra val. Många yrkesutbildningar är framtagna efter arbetsmarknadens behov vilket betyder att jobbmöjligheterna är mycket goda efter avklarad utbildning.

En av de vanligaste utbildningstyperna du kan gå om du vill studera yrkesutbildning är kommunal vuxenutbildning, även kallat komvux eller bara vux. Vuxenutbildning är en utbildningsform som bedrivs i uppdrag av kommunerna.

Här är fem utbildningar som ger jobb 2021:

1. Undersköterska

Tycker du om att hjälpa och ta hand om andra människor? Är du en bra lyssnare som kan sätta dig in i andras situation och ge uppmuntran? Då kan yrket som undersköterska passa dig!

Det finns ett ständigt behov av vårdpersonal i samhället och behovet har ökat betydligt under dessa pandemitider. Med en utbildning till undersköterska i bagaget så stärker du således dina jobbmöjligheter både på kort och lång sikt.

2. CNC-operatör

Har du intresse av att arbeta inom verkstadsindustrin? Det är en vanlig uppfattning att ett industrijobb är smutsigt och tungt, men som CNC-operatör får du jobba inom ett yrke som är högteknologiskt.

Behovet av utbildade CNC-operatörer är idag stort i näringslivet. I takt med industrins utveckling och automatisering så finns det heller inga indikationer på att behovet kommer att minska framöver. En utbildning till CNC-operatör är därför ett säkert kort för dig som vill göra karriär inom ett yrke med goda jobbutsikter nu och i framtiden.

3. Svetsare

Som svetsare arbetar du inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag eller med underhålls- och reparationsarbeten vid olika industrier. Du kan till exempel arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner.

Efterfrågan har sprungit ifrån utbudet på utbildade svetsare i Sverige vilket har sin förklaring i att yrket har blivit mer avancerat och idag kräver större teoretisk kunskap än tidigare. En svetsutbildning ger dig möjlighet att inrikta dig på önskad svetsmetod MMA, MAG eller TIG och på det sättet öka dina chanser på arbetsmarknaden.

4. Elektriker

Yrket med hur många inriktningar som helst. Med en grundläggande elutbildning i bagaget kan du utvecklas in om yrket och jobba som distributionselektriker, eltekniker, elkonstruktör och mycket annat.

Utan el stannar det mesta i landet. Idag finns det brist på elektriker vilket innebär att utbildade elektriker är hett eftertraktade på arbetsmarknaden.  

5. VVS-montör

En VVS-montör, eller rörmokare som de också kallas, är ett kreativt och lösningsfokuserat arbete. En VVS-montör arbetar med att montera rör och vattensystem i inomhusmiljöer.

Förutom att montera rör och system i nybyggen, är servicearbete en del av VVS-montörers dagliga arbetsuppgifter. Detta innebär att det kommer finnas ett ständigt behov av utbildade VVS-montörer.

Hos oss hittar du utbildningar som ger jobb

Hos Montico kan du utbilda dig inom många olika yrkesområden. Vi bedriver vuxenutbildningar på flera orter.

Kolla in våra vuxenutbildningar här.

Mer inspiration