5 skäl att leta efter passiva kandidater

Fördelarna med att rikta sig mot passiva kandidater i sina rekryteringsprocesser är många. Vi ger er fem anledningar att göra det i nästa rekrytering.
Rekryterare letar efter passiva kandidater.

Vad är en passiv kandidat?

I rekryteringsvärlden används termen passiv kandidat för att beskriva en person som redan har ett jobb. En passiv kandidat är nöjd med sitt nuvarande arbete och har inget intresse av att tillbringa sina kvällar med att surfa runt på jobbsajter för att söka efter nytt jobb.

Bör man då förbise passiva kandidater vid rekryteringar?

Nej, bara för att de inte söker efter andra jobb aktivt, betyder det inte att de inte är öppna för ett karriärsbyte ifall rätt erbjudande dyker upp. Det gäller alltså att ta jobberbjudandet till kandidaten och inte tvärtom.

Varför bör man då ta passiva kandidater i beaktning när man rekryterar?

#1 De matchar er kravprofil perfekt

En passiv kandidat har med högsta sannolikhet de kompetenser ni söker då kandidaten redan har en liknande tjänst idag. Det är inte lika säkert att ni hittar de rätta kompetenserna bland aktivt jobbsökande personer vid just det tillfället som rekryteringen ska göras.

#2 De är prövade och erfarna

Att kandidaten ska ha erfarenhet inom yrkesområdet brukar finnas med i de flesta kravprofiler. Den passiva kandidaten uppfyller den biten vilket minskar risken för en felbedömning av kompetensen då den redan prövats på det nuvarande jobbet.

#3 De är långsiktiga lösningar

Stor personalomsättning är aldrig att föredra. En passiv kandidat garanterar både kunskap och kvalité vilket ger bättre förutsättningar för att kandidaten ska trivas hos er och förhoppningsvis stanna under en längre tid.

#4 De ger ett större urval av kandidater

I en rekrytering bör urvalet av potentiella medarbetare vara så stort som möjligt för att kunna hitta den bästa möjliga kandidaten för jobbet. Av hela Sveriges arbetskraft är det bara en bråkdel som aktivt letar efter nytt jobb, vilket innebär att man bör vända sig till passiva kandidater för att utöka urvalet.

#5 De uppvaktas förmodligen inte av någon annan arbetsgivare

En aktivt jobbsökande person kan såklart välja och vraka mellan alla jobbmöjligheter som för tillfället finns ute. En passiv kandidat som har fått upp ögonen för just ert jobberbjudande, kommer inte intervjuas av någon annan vilket gör att ni slipper att konkurrera med andra arbetsgivare.

Är passiva kandidater bättre än aktivt sökande kandidater?

Det finns inget som säger att en passiv kandidat är bättre än en aktivt jobbsökande kandidat. Vilken sorts kandidat man ska gå efter styrs såklart av det givna sammanhanget. Till en svårrekryterad tjänst med höga kompetenskrav bör man leta efter passiva kandidater då urvalet av aktivt sökande är litet. Det innebär dock inte att man ska förbise de aktivt sökande kandidaterna. En mix av de båda är att föredra för att få det bästa möjliga urvalet av kandidater.

Monticos rekryteringsprocess når passiva kandidater

Genom bland annat annonsering på sociala medier och search ser vi till att du når ut till passiva kandidater med din lediga tjänst. Detta gör att du får ett stort urval av potentiella kandidater och större chans att knyta åt dig en stjärnspelare till företaget.

Läs mer om vår rekryteringsprocess här ›

Mer inspiration

Ny som chef?

Ny som chef?

Att ta på sig ledarrollen kan vara både spännande och utvecklande. Men det är också en roll som kräver mycket ansvar och förmåga att hantera olika situationer på ett effektivt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig när du är ny som chef.

Hur blir man chef?

Hur blir man chef?

Att bli chef är ett mål för många, oavsett om man befinner sig i början av sin karriär eller har flera års erfarenhet. Men vad krävs egentligen för att bli chef? Här ger vi några tips på hur du kan ta steget till att bli chef.

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Hitta personal – så attraherar du rätt kompetens

Att hitta personal och attrahera rätt kompetens blir en allt tuffare uppgift när det råder brist på kompetens inom många yrkesområden och konkurrensen bland arbetsgivare är stor. Hur ska man då göra för att hitta personal? Vi listar några tips i denna artikel.

Skola om sig

Skola om sig

Funderar du på att skola om dig? Kanske känner du för att jobba med något annat eller ta ett nytt steg i din personliga utveckling? Här är några tips för dig som går i tankarna att börja plugga som vuxen.

Tre Montico-anställda skrattar ihop

Ett komplett matchningsföretag – hur kan vi hjälpa dig?

Montico är ett komplett matchningsföretag som erbjuder helhetslösningar till företag och privatpersoner inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. 

Hur kan vi hjälpa dig? Klicka på knappen nedan för att kontakta oss!