Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

Elbranschen domineras idag av män. Detta vill Montico och Holtab ändra på och startar därför en elmontörsutbildning som riktar sig till kvinnor.
15 mars, 2021
Kvinnlig elmontör står framför elskåp.

Enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen uppger så många som 95 procent av företagen att de har svårt att rekrytera. Branschen är dessutom en av de mest ojämställda med bara två procent kvinnor.

Därför startar nu Montico i samarbete med Holtab en elmontörsutbildning för kvinnor.

– Alla arbetsplatser blir bättre av mångfald, men på sikt handlar det om kompetensförsörjning. Sverige står inför en gigantisk omställning när stora delar av samhället ska elektrifieras – branschen behöver mer kompetens, säger Patrik Persson, vd på Holtab.

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning som anordnas på Monticos skola i Växjö med start i april. Bland kurserna finns bland annat elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära. Arbetsplatspraktiken på 6–8 veckor kommer att genomföras i Holtabs fabrik i Tingsryd.

– Vi ser jättepositivt på den här typen av samarbeten där vi tillsammans kan stärka svensk industri och göra den mer jämställd. Som utbildningsaktör är det viktigt för oss att vara lyhörda och anpassa utbildningarna efter de behov som finns, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare på Montico.

Läs mer om utbildningen här.

För mer information, kontakta gärna:

Marcus Sjöqvist, Affärsutvecklare Montico, 0470-78 81 82, marcus.sjoqvist@montico.se

Mer under aktuellt

Prenumerera på Monticos nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss på Montico direkt i din inkorg. 

Klicka på knappen nedan för att anmäla dig nu.